ХОТРЕК: Необходими са единни правила за пътуване в Европа

Снимка: БХРА

Да се признават антигенните тестове при пътуване и зелени коридори за ваксинираните

За единни правила на пътуване в Европа, които да въобновят туризма настояват от алианс на 60 туристически организации на Стария континент. Част от тях е и ХОТРЕК ( Европейска асоциация на хотели, заведения, ресторанти и кафенета), на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България. В основата на предложените препоръки е разработването на пътна карта на ЕС за безопасно възстановяване на пътуванията.

Целта е да се предвидят сценариите, при които ограниченията за пътуване могат да бъдат разхлабени или изцяло да бъдат премахнати. Затова и идеята е пътната карта с препоръки да се актуализира бързо според ситуацията.

Пет са основните препоръка към държавите-членки на ЕС за възобновяване на пътуването.

  1. Да се създаде работна група, която да изготви и прилага план и пътна карта за възстановяване на туристическите пътувания.
  2. Да се подобри координацията между отделните държави относно изискванията за пътуване и да се гарантира предвидимост за пътуващите.
  3. Да се хармонизират изискванията за прилагане на тестове в рамките на ЕС. В това число и да се признават антигенните и другите бързи тестове. Както и държавите-членки да признават взаимно направените тестове и да осигурят достъпни такива за потребителите.
  4. Да се приеме общ електронен здравен сертификат, който да позволява бърза проверка на това дали пътниците са ваксинирани или са с отрицателен тест, така че да се ускори преминаването на границите. От организациите подчертават, че дори когато стане по-достъпна имунизацията не трябва да е задължително условие за преминаване на граници, но ваксинираните пътници и тези с доказан имунитет трябва да бъдат освободени от забрани за влизане, тестване и карантина.
  5. Координирано възобновяване на туристическите дейности – рестартиране на туристическите и развлекателните дейности, заедно с възстановяването на свободата на движение за гражданите на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK