Доц. Мангъров: Няма да се ваксинирам!

Снимка: МС

Причината била, че има антитела, тъй като изкарал вируса безсимптомно

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че е говорил с критика за повечето мерки на държавата в кризата - ръководителя на Covid-клиниката в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, и е разбрал от него, че докторът е готов да се ваксинира. Борисов препоръча това да стане публично, за да се убедят хората, че и доцентът подкрепя кампанията за ваксинирането.

"Даже и с Мангъров говорих, и той ще се ваксинира. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% "за" ваксинирането", заяви Борисов, обръщайки се към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Премиерът подчерта, че поддържа контакти и с "двата лагера" в медицинските среди по темата Covid-19.

Малко по-късно обаче доцентът заяви пред няколко медии, че няма да се ваксинира срещу коронавируса. Причината била, че има антитела, тъй като изкарал вируса безсимптомно.

В последните седмици Мангъров заяви, че проблемът при ваксините срещу коронавируса не са алергичните реакции, а фактът, че не е ясно какъв е онкогенният потенциал на тези ваксини – тоест дали на по-късен етап те не биха могли да доведат до онкологични промени, или пък чуждите белтъци – до автоимунни заболявания. Според доцента това не са неща, които могат да се установят за три или четири месеца. Доскоро той смяташе, че ваксините трябва да се приложат само за най-рисковите за тежко протичане на болестта групи хора.

Инфекционистът заяви последните дни, че подкрепя ваксинацията и действително е говорил с премиера по темата. "При положение че имам антитела, както и премиерът, който също изкара това заболяване, няма нужда да се ваксинираме. Но ако той и аз не бяхме карали вируса, аз щях да го посъветвам да се ваксинира", посочи Мангъров.

Премиерът Борисов и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов днес инспектираха център за разпределение на пациенти с COVID-19 към една от болниците в София.

По думите на премиера ваксината ще стане като санирането – в началото минаваха като емисари да плашат хората с измишльотини, сега като видяха колко е хубаво, кметовете само това питат – кога ще продължи санирането, коментира Борисов. “Мерките навременни, много точни, максимално щадящи свободата, правата на хората, движението им. Резултатите и на смъртността и на заболявоемостта спаднаха”, каза още премиерът, цитиран от БГНЕС.

Според него лекарите все повече ще обясняват на хората ползите от ваксинацията, личните лекари подробно ще разясняват, а и ще дойдат различни ваксини.

699 души са ваксинирани от вчера, като най-много са в Пловдив, след тях са в София и Бургас. Нямаме данни за странични реакции, има съвсем лека болка от мястото на убождането, което е съвсем нормално, обясни здравният министър проф. Ангелов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK