ЕК започва процедура срещу България за нарушени права при разследване

Снимка: Infomreja.bg

България все още не е започнала да издава новия вид разрешителни за пребиваване на граждани на страни извън Съюза

Европейската комисия започва процедура за нарушение срещу България.

Причината е, че страната ни не е гарантирала правилното транспониране на регламентите на ЕС за правото на информация за криминални дела.

Директива от 2012 г. гарантира на хора, срещу които се водят криминални процедури, да бъдат коректно и навременно информирани за правата им, да имат достъп до адвокат или безплатни юридически съвети.

Комисията предупреждава и че България все още не е започнала да издава новия вид разрешителни за пребиваване на граждани на страни извън Съюза.

Регламентът за този вид документи е актуализиран и допълнен през 2017 г. , за да се избегнат фалшификации. Новите разрешителни са с подобрена сигурност, основаваща се на биометричните данни. Всички страни членки на ЕС са поели ангажимента да издават тези документи от 10 юли 2020 г. Нашата страна обаче все още не го е направила.

Освен това ЕК призовава България да предоставя информация за предварителните си оценки на рисковете от наводнения и при необходимост да ги обновява.

Освен това ЕК изпрати мотивирано становище на България за неспазване на правилата на ЕС за изискванията за пускане на пазара на натурални минерални и изворни води, установени в Директива 2009/54/ЕО относно натуралните минерални води.

Българското законодателство не забранява пускането на пазара на натурални минерални води и изворни води с произход от един и същ извор под повече от едно търговско описание, както се изисква от Директивата, а също не изисква посочване на наименованието на извора върху етикетите на тези хранителни стоки. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK