Добърско отбелязва своя празник на Йордановден

Снимки: Община Разлог

Над 20 години жителите на с. Добърско отбелязват Йордановден с тържества и традиционното хвърляне на кръста. Преди църковния ритуал бе осветен ремонтираният мост над река Клинец.

Кръста хвана Марин Папев и въпреки оспорваната борба, 22-годишният младеж е победител в битката в студената вода на Клинец за седма поредна година.

Празникът на с. Добърско се нарича Водици. В миналото обичаят е бил свързван с обикалянето на свещенник из къщите на селто, който пръска всяко помещение от домовете със светена вода. Обикновено този ритуал се е извършвал вечерта преди Йордановден.

Сутринта на Водици, в ранни зори, ергените правят бент на реката, а в същото време свещенник отслужва в църквата тържествена света литургия в  чест на река Йордан и покръстването на Исус Христос от Йоан Кръстител. В хващането на светия кръст са участвали само ергени, докато в наши дни в празничната обредност могат да се включат всички мъже.

След ритуала по хващане на кръста, самодейци от читалището в с. Добърско представиха пред жителите и гостите на населеното място богата празнична програма.

Поздрави към всички отправиха инж. Венцислав Гърменов, зам.-кмет по социалните дейности на Община Разлог, и кметът на с. Добърско Илиян Джунев. На тържеството присъстваха още кметове на населени места в община Разлог и общественици.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK