Манолова: Европейската прокуратура е разпитала Илчовски, българската – не

Снимка: Изправи се.БГ

Това стана ясно от изслушването на седем институции на днешното заседание на Комисията по ревизия

Европейската прокуратура е разпитала земеделския производител Светослав Илчовски във връзка с неговия сигнал, подаден в Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание. Българската прокуратура не го е разпитвала. А от Инспектората на Министерството на земеделието не намерили телефона на Илчовски и затова не са направили никакви проверки по изложеното от него. На следващото заседание Комисията по ревизията кани Илчовски, за да даде сведения докъде са стигнали разследванията на българските институции по неговия сигнал.

Това стана ясно от изслушването на седем институции на днешното заседание на комисията на Мая Манолова. Информацията потвърди зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев, който предаде на Манолова документите по разследването от страна на МВР и потвърди, че МВР изпълнява указанията на Европейската прокуратура.

Това потвърждава информацията, която получаваме, че Европейската прокуратура активно се е заела със случая и са извършени съответните действия. За това дали българската прокуратура е направила проверка все още нямаме информация, каза Манолова. Тя изрази мнение, че Инспекторатът на МЗХГ не иска да си свърши работата, защото и Илчовски, и собственикът на фирма „Градус“ са едни от едрите собственици в сектора и са добре познати на Министерството на земеделието.

Информирани сте от парламентарна комисия. Изпратили сте едно писмо и с това се изчерпва работата ви по сигнала на Илчовски ли? Просто не искате да си свършите работата. Опъва се чадър от БАБХ над едрите фирми. Едни и същи придворни фирми се ползват от този чадър и за тях подходът е „не знам, не чух, не видях“, каза Манолова на ръководителя на Инспектората към МЗХГ.

Мария Павлова - зам.-министър на правосъдието, заяви, че във връзка със сведенията на Илчовски за насилие в ареста над задържан бизнесмен, Министерството на правосъдието е направило проверка единствено по регистър на лицата в места за лишаване от свобода, които са подали жалба за упражнено физическо насилие, и сведенията от сигнала на Илчовски не са се потвърдили.

Относно твърденията на Илчовски за фиктивни обороти, фактури за които бяха разгледани на закрито заседание на Комисията по ревизията, председателят на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов заяви, че ведомството му няма право да разследва дали фактурите са реални или фалшиви, но информацията е изпратена до НАП. Проверката от НАП все още продължава, по думите на Атанасов. А за резултатите Комисията по ревизията ще бъде информирана на закрито заседание.

На въпрос за проверки на фирма „Градус“ от страна на член на Комисията по ревизията – проф. Явор Гечев, зам.-изпълнителният директор на НАП Георги Георгиев посочи, че проверки на фирмата са извършени след сигнала, но не и преди. От НАП казаха, че се проверява търговска кореспонденция, реалност на сделките, движение на обороти на седем дружества и две физически лица, но данните са осигурителна тайна и ще бъдат предоставени на закрито заседание.

Става дума за фиктивен оборот и това се отразява на акциите на борсата, подчерта Манолова.

От ДАНС заявиха, че на 21.05.2021 г. е получен сигналът на Илчовски от Комисията по ревизията и е препратен на главния прокурор за преценка има ли извършено престъпление и че съгласно закона КОНПИ, а не ДАНС са оторизирани да разследват корупционни практики.

Ръководителят на Инспектората към Министерството на земеделието, храните и горите заяви, че са изпратили писмо до Илчовски с искане за уточняваща информация за картел при търговията с маслодаен слънчоглед, но от МЗХГ не са намерили телефона за връзка с Илчовски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK