Комисията по ревизията ще разглежда утре схемата с 32 млн. лв. касова наличност, открита на „златния гьол“

Снимка: БГНЕС

При проверка на място от Манолова стана ясно, че таксата за дезинфекция на лек автомобил е 5 лв.

Утре Комисията по ревизията с председател Мая Манолова ще разгледа схемата с 32 млн. лв. касова наличност на фирмата, стопанисваща „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“ и дейността на лабораторията за плодове и зеленчуци, внос от трети страни, на същия граничен пункт.

Заседанието на Комисията ще започне в 10:00 ч. в зала „Изток“ на пл. „Народно събрание“ № 2.

Поканени за изслушване са представители на Министерството на земеделието, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните, Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Припомняме, че в средата на месец юни 2021 г. НАП откри на ГКПП „Капитан Андреево“ 32 млн. лв. касова наличност от събрани такси за дезинфекция и стана ясно, че част от касовите апарати не са свързани с НАП.

При проверка на място от Манолова стана ясно, че таксата за дезинфекция на лек автомобил е 5 лв., за тежкотоварен автомобил – 20 лв., но може да се заплаща единствено в брой, не и с банкова карта.

„Една проста сметка, предвид трафика през годината, показва, че преминаващите около 1400 ТИР-а и хиляди автомобили генерират приходи на частната фирма, стопанисваща „златния гьол“ при ГКПП „Капитан Андреево“, в размер на 10-15 млн. лв. годишно“, заяви Манолова по време на парламентарния контрол на 27 август, когато зададе въпрос към земеделския министър Христо Бозуков.

„По отношение на лабораторията за контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат в България от трети страни, се оказва, че се проверяват 450-500 камиона дневно. По Директива би следвало да се проверяват 10 % от преминаващите товарни автомобили, но се проверяват много повече. Цената е 350 лв. без ДДС за лабораторно изследване и 500 лв. допълнително за разтоварване на автомобил. Това ни обясни служителка на самата лаборатория. От тази дейност фирмата генерира около 15-20 млн. лв. приходи“, каза още Манолова на парламентарния контрол миналата седмица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK