„ДОБЪР ДЕН, ДАНЪЧНИ, РЕВИЗИЯ!”

Всеки собственик на малък, а и на по-голям бизнес, изпада в ужас и дори умопомрачение, когато чуе думите: „Добър ден, данъчни, ревизия!”

В тази ситуация е важно да запазите спокоиствие. Да не се чувствате като осъден на смърт без съд и присъда, и право на защита. Винаги изхождайте от принципа „Невивен до доказване на противното.”

Вие не сте сам. Има кой да ви подкрепи и защити. Затова плащате на счетоводителя си. Той е човекът, на когото да се опрете в подобни сигуации, той е вашият адвокат. Дайте му възможност да си заслужи парите.

Най-важното нещо при проверка от данъчни служители е да поискате легитимация от тяхна страна. Да запомните или запишете имената им. След това да разберете в каква връзка е проверката и какви документи изискват от вас, като изобщо не е нужно да си правите труда да ги помните, те ще ви напишат кога, къде и какви документи да предадете.

Втората стъпка е да се свържете с вашия най-добър приятел в тази ситуация – счетоводителя ви. Да обясните за какво става въпрос и какви документи се изискват от вас. Ако сте избрали добър професионалист, той със сигурност ще ви успокои, ще предприеме нужните действия и ще успее да защити интересите ви с нужната документация.

Не забравяйте, при данъчните проверки вие имате права! Едни от важните са, че можете да изразявате становище по констатациите в хода на самата проверка, преди тя да приключи; можете и да обжалвате констатациите на вече приключила проверка или ревизия.

И накрая, никога, ама никога не давайте пари на проверяващите данъчни служители, дори и да ви искат. Освен че е незаконно, обикновено сумата, коята ще дадете е по-голяма от тази, за която евентуално биха ви съставили акт за нарушение.

Затова изберете професионален счетоводител с дългогодишен опит! Рано или късно този ваш избор ще ви се отплати!

 

КОМЕНТАРИ

ivo15:07 - 10.09.2014
Знаете ли колко е необходима подобна информация.
оао06:14 - 04.09.2014
Супер! Много ми хареса.
АБВ16:42 - 02.09.2014
Ами хората си разбират от работата. Браво на тях. От дълго време обмислям да си сменя счетоводителя и да потърся наистина професионални услуги. Така трябва да се работи.
ggu13:26 - 02.09.2014
полезно четиво, има нужда от подобни рубрики. съдебната материя също може да се представи по подобен начин и в подобни рубрики

FACEBOOK