Доброволното противопожарно формирование - Сатовча, получи награда в Национален конкурс

Снимки: община Сатовча

Отличен беше и д-р Арбен Мименов - кмет на общината

Съгласно заповед на Главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“,  Доброволното формирование – Сатовча, получи награда в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ 2020 година в категорията „Партньор на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението“.

Днес, 18.02.2021 година, на официална церемония в ГДБЗН – София, на кмета на община Сатовча - д-р Арбен Мименов, беше връчена Грамота за конкретен и съществен принос за повишаване на пожарната безопасност и защита на населението и плакет на Националния конкурс „Пожарникар на годината“ 2020.

По примера на много европейски държави и по инициатива на д-р Арбен Мименов, през 2001 година в Сатовча се сформира първият в страната Доброволен противопожарен отряд, с цел своевременна реакция при възникнали битови, полски и горски пожари.

Тогава беше организиран отряд с 4 автомобила, които са приспособени за водоноски. Закупени бяха необходимите материали, гуми, акумулатори, шлангове и друго помощно оборудване и изградени гаражи за автомобилите. Доброволците получиха противопожарни шлемове, шапки, ръкавици и други защитни средства.

Общината финансира здравните и психологичните прегледи, застраховките и обученията на екипите. Всичко това беше извършено под ръководството на кмета Арбен Мименов.

Доброволният противопожарен отряд имаше около 400 мисии за периода 2001 – 2012 година, включително при възникнали бедствени ситуации - затваряне на пътища при свличане на земни маси, необходимост от отводняване, катастрофи и други възникнали спешни ситуации, при които се реагира бързо и адекватно.

От 2012 година досега доброволното формирование има 385 мероприятия. По време на въведената в страната извънредна едипемична обстановка формированието е изпълнявало и други дейности, като предоставяне на храни на нуждаещи се лица, дезинфекция на терени за обществено ползване и други.

През 2012 година законово се създадоха доброволни формирования. Тогава отрядядът в Сатовча се регистрира като Доброволно формирование за защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации и получи персонален идентификационен номер Е-10-01 съгласно Решение на Министерския съвет.

Формированието се състои от 16 доброволци, които  ежегодно се обучават, застраховат и получават необходимата екипировка - якета, панталони, обувки, гумени ботуши, предпазни каски, фенери за каски, защитни очила, ръкавици, колани и закрепващо въже. Доброволците имат отличителни емблеми „Доброволно формирование - Сатовча”.

„С гордост изразявам благодарността си към целия екип на Доброволното формирование – Сатовча, което заслужено беше отличено в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ 2020 с категорията „Партньор на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението““, коментира кметът Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK