Учени: Сутрешното кафе може да бъде опасно

Снимка: nova.bg

Това твърдят специалисти от университета в Бат във Великобритания

Специалисти от университета в Бат, Великобритания, са установили, че сутрешната чаша кафе крие опасности за здравето ни, тъй като нарушава метаболизма, пише германският сайт Фокус.

Екипът на проф. Х.Смит изследвал кръвта на 29 доброволци, за да установи връзката между нивата на инсулина и употребата на кафе. Учените констатирали, че сутрешната чашка може да доведе до нарушаване на метаболизма.

На участниците в експеримента след кратък сън било предлагано кафе със захар, чиято калоричност се равнявала на обикновена закуска. След това ги будили за няколко минути на всеки час и им предлагали черно кафе, а след това сладка напитка. В края на експеримента било установено, че лошият сън и употребата на кафе влияят негативно на нивата на кръвната захар, която се повишила с 50 процента.

По мнение на учените това е свързано с неспособността на организма да усвоява глюкозата веднага след пробуждане. Специалистите препоръчват кафето да не се пие на гладно, а по време или след закуска. Това би понижило рисковете за здравето ни. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK