Доброволци обучават връстници как да се предпазват от трафик на хора

снимка: infomreja.bg

Благоевград се включва с редица прояви в Световния ден за борба с насилието над деца, който се отбелязва днес. Мероприятията ще продължат през цялата седмица. Младежи, доброволци в Местната комисия за борба с трафика на хора започват активни посещения в учебните заведения на територията на града, за да провеждат интерактивни обучения.

Тяхната работа е продължение на усилията на комисията да се справи с едни от най- значимите проблеми в нашето съвремие- трафика на хора и насилието над деца. Основното, върху което ще се спрат седемте доброволци от местните училища, са трафикът на деца, как биват въвличани в схеми и натискът, който се упражнява върху тях- физически и психически.

Младежите активисти от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов", СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски", Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” и ПГСАГ “Васил Левски” в Благоевград ще разкрият пред своите връстници колко е важно едно дете да расте спокойно, в здравословна среда и да бъде запознато с опасностите, които крие улицата.

През 2012 година 66 български деца са били обект на международен трафик. Най- често жертви стават деца от 8 до 18 години. От престъпния бизнес с тях се извличат огромни дивиденти, тъй като биват препродавани многократно и печалбата от едно дете може да достигне милиони.

Сексуалната експлоатация е водеща при трафикираните деца, но не рядко те биват подлагани на трудова експлоатация и биват използвани като донори на органи. Тяхната наивност, неинформираност, неподготвеност от страна на родителите, липсата на гласност по проблема са сред водещите фактори, благоприятстващи за разпространението на трафика на деца. Жертва на това ново робство може да стане всеки, който не е добре запознат с методите, по които работят престъпниците, и начините, по които може да се предпази.

За голямо съжаление през последните години насилието над деца не се изчерпва само с трафика хора и неписаните закони на улицата. Все по-често то се превръща в част от домашната обстановка. Нужно е да има общуване в семейството и детето спокойно да споделя, защото формите на насилие не са само физически, а и психически, сексуални, емоционални. Детето възпроизвежда семейния модел, в който участва, и ако у дома му има насилие, то също ще насилва. Нужно е в процеса на възпитание активно да участват и семейството, и училището, и обществото като цяло.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK