Занаятчии от Банско и техни колеги от други градове учредиха Регионална занаятчийска камара

Снимка: Община Банско

Членовете на новото сдружение ще работят за възраждане на забравени занаяти

Занаятчии от Банско и техни колеги от други градове учредиха Регионална занаятчийска камара.

В Управителния съвет бяха избрани дърворезбаря Любен Чалин, който ще председателства организацията, фризьорката Магдалена Клечерова и пазителката на народни традиции Мария Кушлева.

На първото събрание на занаятчиите в Банско участваха като съмишленици и партньори ръководителите на Националната камара на занаятчиите Иван Влаев и Димитър Антов, представители на Регионалните занаятчийски камари с областни центрове Бургас, Търговище, Монтана, Кюстендил и Габрово, и секретарят на Община Банско Иван Докторов. Основателите и́ гласуваха Камарата да бъде отворена за членове от всички общини на Югозападна България за утвърдените със закон 57 занаята.

Членовете на новото сдружение ще работят за възраждане на забравени занаяти, за организиране на курсове за чираци и калфи и издаване на майсторски свидетелства, за представяне на създаденото от тях на изложения, базари и панаири като самостоятелни събития или съпътстващи други програми. В дейността си Регионалната занаятчийска камара ще разчита на подкрепата на местната власт и на финансиране от фондове за развитие и подпомагане на занаяти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK