6372 домакинства в Югозападна България вече са се снабдили с дърва за огрев

Ускорено върви запасяването с дърва за огрев от ЮЗДП

6372 домакинства в Югозападна България вече са се снабдили с дърва за огрев. Към началото на август на населението са предоставени 48 000 пространствени кубически метра, което е близо два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Общо 210 000 пр. кубични метра дърва за огрев има готовност да предложи на жителите в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка Югозападното държавно предприятие тази година.

При повишено търсене териториалните поделения могат да предложат допълнителни количества. Към момента снабдяването се осъществява ритмично, което е резултат от предприетите от ЮЗДП действия за изтегляне на сроковете за добив и доставка и активната комуникация с кметовете и кметските наместници по места.

По-ранното запасяване ще спомогне дървата да изсъхнат преди новия отоплителен сезон. Минимум 6 месеца са необходими за изсушаването им, като се препоръчва дървата да са нацепени, подредени на проветриво и огряно от слънцето място и задължително да са покрити срещу валежи. Това ще доведе до по-малко вредни емисии, отделяни при горенето, както и ще намали разходите за отопление за хората.

Според експертите на ЮЗДП по-високата енергийна ефективност и екологичност на добре изсушените дърва се дължи на това, че сухата дървесина (с влажност под 20%) е с два пъти по-висока калоричност от суровата (с влажност над 50%), изгаря по-ефективно и съответно отделя значително по-малко сажди и мръсни и газове. Освен ограничаване замърсяването на въздуха, горенето на добре изсушени дърва с по-висока калоричност води и до спестяване на пари за отопление. Намалението на разходите е с около 25% или средно 100 лв. за един отоплителен сезон.

През 2019 г. при директна продажба от склад цената на кубик иглолистни дърва варира от 22 до 31 лв., а на широколистните - от 40 до 60 лв. По-висока е тя единствено в Благоевград, където дървата се предлагат нацепени и нарязани. При закупуване на дърва по такса „на корен” цената на кубик иглолистни е в границите от 7 до 10 лв. за различните държавни горски и ловни стопанства, а на широколистните – от 15 до 30 лв. Тази възможност е за жителите на малките населени места, които желаят сами да си добият дърва, ако са включени в изготвените от кметовете списъци.  През настоящата година се наблюдава тенденция  към намаляване на желаещите да добиват сами дърва, за сметка на увеличаващия се брой домакинства, предпочитащи да ги закупят директно от склад.

 

 

КОМЕНТАРИ

77706:06 - 14.08.2019
Към дамянов. Проблема със снабдяването на населението със дърва е на общинските горски структури а не на горските и ловни стопанства, кой си ти в случая че и статий пускаш.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK