Нено Димов в Европарламента: Всичко с Пирин е законно!

Снимка: МОСВ

Решението на правителството за Пирин не противоречи нито на българските, нито на европейските закони. Това заяви министърът на екологията Нено Димов в Европейския парламент, където представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на опазването на околната среда и безопасността на храните, пише Dnes.bg.

Ненов отказа да навлиза в детайли, тъй като според него въпросът е национален, а той е поканен да представлява Съвета, но каза, че действията на българското правителство са напълно законни. Става дума за 2% от територията на Национален парк „Пирин“, които са част от буферната зона, призната и от ЮНЕСКО, обясни министърът в отговор на въпрос на германската евродепутатка от групата на „Зелените“ Петра Каленбах.

Димов обеща всички строителни дейности да бъдат ограничени в тази зона. А останалите 45% от парка, за които го пита евродепутатката, са разрешени за водохващане за питейни нужди, добави министърът. Германската евродепутатка изрази съмнение, че водохващането ще се прави за производството на изкуствен сняг за ски пистите в Пирин.

Димов отхвърли съмненията на Каленбах, че с решението на кабинета „Борисов“ се нарушава европейската Директива за околната среда. Той се позова на интервю на еврокомисаря за екологията и рибарството Кармену Вела, който заявил, че няма пристъпване на законодателството в случая с Пирин.

Екологичният министър отговори и на питане как приоритетът на Председателството за чистотата на въздуха се връзва с факта, че България съди Европейската комисия за въглеродните емисии от ТЕЦ-овете.

Според Димов двете не си противоречат, тъй като София е установила процедурни нарушения в действията на Европейската комисия, които оспорва.

„Ако съдът прецени, че няма такива, ние ще се съобразим, но законността е сред фундаменталните ценности на ЕС“, каза министърът пред комисията по опазване на околната среда в Европейския парламент.

Преди две седмици правителството реши да се присъедини към жалба на Полша в Съда на ЕС срещу определените лимити за замърсяване на въздуха от въглищните централи. Европейското законодателство предвижда, ако тези лимити не бъдат постигнати до 2021 г., ТЕЦ, които замърсяват, да бъдат закрити. У нас 40% от енергията се произвежда от въглища.

България има и друг спор с Брюксел за чистотата на въздуха, след като април 2017 г. Съдът на ЕС намери, че правителството не спазва европейските норми за замърсяване с фини прахови частици, като системно превишава европейските норми. Предстои Европейската комисия да определи размера на наказателната глоба, която България ще трябва да плаща за мръсния въздух.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK