Здравко Милев: Няма бъдеще без минало

Здравко Милев и проф. Стоян Михайлов Снимки: Личен архив

Промяната винаги е започвала от книгите, от духовността, от доброто самочувствие

Диалогът и приемствеността между поколенията са най-мощният двигател за развитието на всеки град, община, общество“, каза Здравко Милев, кандидат за кмет на Кюстендил на среща-разговор на три поколения кюстендилци днес.

Връзката между родители, деца, баби и дядовци е свещена. Най-големият грях на днешното управление не само на Кюстендил, но и на цяла България е, че в егоизмът и алчността създават условия за скъсване на родовите връзки, спира кръвта и живота. Вземете емиграцията и модерните форми на гурбетчийството. Кюстендилци нямат работа тук. Търсят работа в София, в чужбина. Синове се отричат от бащите си, от собствените си биографии.

Моят баща Стойне Милев беше околийски секретар на БКП. Аз съм негов наследник. Той работеше в кабинета, който бившия кмет превърна в своя затворена крепост. Синът ми ме попита защо се кандидатирам за кмет?  А аз му отговорих:  За да отворя отново вратите на кабинета на дядо ти за кюстендилци.“

В днешния кабинет на кмета на Кюстендил след Стойне Милев е работил и Гале Христов – първи секретар на общински комитет на партията и гост на днешната междупоколенческа среща. Той поздрави Здравко Милев за идеята му да заложи на приемствеността между миналото, сегашното и бъдещето на Кюстендил. „Погледът към миналото е необходима предпоставка за обяснение на сегашното и планиране на бъдещето“, каза той. „Кюстендил беше град с развита икономика. Имахме завод за кондензатори с много работни места. Работеха и заводите „Марек“ и „Велбъжд“, произвеждахме обувки за цяла България. Тогава имахме програма за развитие на общината за 25 години напред. Целта на нашата работа беше на хората да им е добре, в общината да се създаде една човешка атмосфера. Издадохме и Енциклопедичен речник за Кюстендил – в него се показват  изворите на нашето кюстендилско самочувствие“.

Промяната винаги е започвала от книгите, от духовността, от доброто самочувствие“, каза Здравко Милев и представи своя втори гост проф. Стоян Михайлов, чл. кор. На БАН. Стоян Михайлов е бил секретар на ЦК на БКП по идеология, медии и култура. Той е първият дръзнал официално да се противопостави на политиката на Тодор Живков още през 1987. Всичко това предава в книгата си „Живковизмът – една лична драма“, написана през 1993 г.

Проф. Михайлов е автор на множество книги. „Всяка година издавам по една негова книга“, каза синът му проф. Михаил Мирчев. „В книгите си татко вече не се стреми да измисля и обосновава нови теоретични модели. Сега иска да предаде опита си, опита и мъдростта на миналото. За да е в помощ на настоящето“. Той подари на гостите на срещата по 30 броя от последните 4 книги на проф. Михайлов.

„Съвременните средства за масова манипулация създават една друга, небивала представа за миналото и историята ни“, според Бойко Клечков, кандидат за общински съветник в листата на БСП и син на Любомир Клечков, който също е бил секретар на окръжния комитет на партията. „Ние, Вашите деца и родители на внуците Ви, се оказваме затруднени да предадем на нашите наследници, на следващото поколение преживяната история, опит и мъдрост. Затова приветствам и благодаря за всяка издадена книга – обективно отразяваща, а не заобикаляща историческите факти за близкото ни минало“.

На стр. 197 от книгата „Интервюта“ започва интервю със Стоян Михайлов, озаглавено „Политбюро се изплаши“.  От какво и кога се изплаши Политбюро, попита водещата на срещата.

През 1956 г. Политбюро премина към еднолично управление на държавата, което наред с добрите си постижения, разви и не малко фундаментални слабости. Невъзможността и упоритият отказ да се видят и признаят слабостите доведе до 10 ноември 1989. Тогава Луканов и Младенов се отрекоха от принципите на социализма и поведоха държавата по капиталистически път на развитие. Партията от комунистическа се преименува на социалистическа. Хората не знаеха и не очакваха, че БСП ще води страната към капитализъм.  Затъването и на партията и на държавата беше толкова дълбоко и продължително във времето, че имаше изгледи БСП да изчезне до края на миналия век. Чак през 2016 партията започна да се съвзема. От 40-тина депутата след 2014 г. през 2017 БСП успя да увеличи парламентарната си група на 80 народни представители, успяха и на президентските избори. Това са първи успехи, който няма как да не се отразят положително, да дават самочувствие и воля за победа и на предстоящите местни избори“, отговори проф. Стоян Михайлов.

„Една от книгите Ви е озаглавена „Политически фрагменти“, каза Росен Димитров, водач на листата за общински съветници на БСП. „Според мен в близкото минало има един особено важен политически фрагмент – трансформирането на Българската комунистическа партия в социалистическа. Точно този фрагмент роди нашия изборен опонент днес и разрушител на България – ГЕРБ“.

Любомир Гергинов, последния кмет на Кюстендил преди 1989 и баща на Атанас Гергинов, кандидат за общински съветник от БСП, посочи трите основни показателя на разрухата в Кюстендил. „Кюстендил днес е без млади хора, без средна класа, с малко интелигенция, най-вече около моята възраст“.

Има ли изход? Възможно ли е по-добро бъдеще?

Според Здравко Милев, кандидат за кмет на Кюстендил, по-добро бъдеще не само е възможно, но той и екипът му вече работят за това. По време на предходния кметски мандат Милев среща кюстендилската управа с лондонски инвестиционен фонд, който възнамерява да работи по конкретни проекти за благоустрояване и туризъм в Кюстендил. Бившият кмет не успява да постигне чисто бизнес споразумение с доведените му „на крака“ инвеститори за благото на общината и хората. Тръгват си, както и много други инвеститори, след неуспешни опити за взаимно полезно договаряне с бившия кмет Паунов. „Пак могат да дойдат, но при друг кмет, който да им предложи коректност във взаимоотношенията, с бизнес етика, яснота и предвидимост на инвестицията. За разлика от досегашния кмет, аз поддържам отношенията си с тях и ще ги използвам за доброто на гражданите на общината.“, каза Милев.

„Възнамерявам да създам Обществен съвет към кмета и да работим заедно в диалог и без насилствено налагане на решения. Ще взема от миналото дългосрочното мислене и планиране. Преди 10-ти ноември имаше Държавен комитет за планиране, а сега има частен капитал, с който ще работим в условията на публично-частно партньорство, за да печели и общината. Всичко това е възможно и постижимо.“

„Интервютата на проф. Михайлов са пророчески“, подчерта Иван Цеков, член на инициативния комитет издигнал кандидатурата на Здравко Милев за кмет на Кюстендил. „През 1993 г. той казва, че Русия отново ще стане водеща световна сила, каквато тя вече е днес. Още през 90-те пише, че социалистическите системи се разпадат поради нерентабилно и неконкурентно производство. Какво ще стане с днешната капиталистическа система, която у нас и най-вече в Кюстендил практически е спряла производството?“

Трябва да се наложи най-после народополезно управление“, отговори проф. Михайлов. „Това означава задвижване на производството на материални блага навсякъде в България, включително и в Кюстендил. Необходимо е съживяване на икономиката и производството чрез инвестиции в развитието на местната индустрия – земеделие, лека промишленост, туризъм. Трябва да се спре напускането на страната от младите хора. Как да стане това? Като им се осигурят работа и добри условия за почтен живот тук.

Не се знае какво ще стане с България. Аз виждам две перспективи. Първата е да продължи сегашното отрицателно развитие, което очевидно за всички мислещи хора, води до крах на българската нация и държава. Втората е днес категорично да се спрат разрушителните тенденции. България има бъдеще, ако начело застанат хора като Здравко Милев. Хора, които като него имат верни възгледи за развитието на икономиката и духовния живот в името на разцвета на българския народ.“

„Вторият вариант, който очертава моят баща, е напълно възможен. Преобръщането на негативните тенденции в държавата може да започне от Кюстендил на тези местни избори.“, каза проф. Михаил Мирчев. „На първи тур е все по-вероятно дистанцията между „вечният“ кмет Паунов и уж „непознатият“ нов кмет Здравко Милев да бъде минимална. Това би означавало да се отиде на втори тур с енергия Милев да спечели с учудващо голяма дистанция. Много кюстендилци по инерция на това не вярват. Но мисля, че ще бъдат изненадани от числата. Много е важно хората в Кюстендил сами на себе си да повярват.“

 

Поколенческа приемственост
Проф. Стоян Михайлов дава автограф
Бойко Клечков и проф. Стоян Михайлов
Иван Цеков и проф. Стоян Михайлов
Здравко Милев и Гале Христов
Проф. Стоян Михайлов и Гале Христов
Здравко Милев с проф. Стоян Михайлов
Стойне Милев - бащата на Здравко Милев
Здравко Милев: Няма бъдеще без минало
Бойко Клечков, проф. Михаил Мирчев, Здравко Милев и Георги Орфеев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK