Добрата новина! От 7-и декември в МБАЛ-Благоевград се приемат дарители за плазма

Снимка: pixabay

Инициативата на бившите възпитаници на ПМГ и ЕГ получи широка подкрепа

Инициативата на бившите възпитаници на ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ и ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград за откриване на пункт за даряване на реконвалесцентна плазма като част от отделението по трансфузионна хематология при “МБАЛ - БЛАГОЕВГРАД“ се увенча с успех. При това за съвсем кратко време.

Временен пункт няма да бъде разкрит, но пък считано от 07.12.2020 г. във въпросното отделение ще се приемат кръводарители за реконвалесцентна плазма. Това става ясно от писмо на областния управител Бисер Михайлов до инициаторите.

Решението в крайна сметка идва от Министерството на здравеопазването след проведени разговори от страна на областния управител.  

От Областната администрация в Благоевград отговориха на отвореното писмо на бившите възпитаници на ПМГ и ЕГ относно разкриване на временен пункт за даряване на реконвалесцентна плазма, като изказаха благодарност за отговорността, проявена към създалата се ситуация, и обявиха пълна подкрепа към благородната кампания.

Бисер Михайлов е провел редица разговори с компетентните институции във връзка с разкриването на център за даряване на кръвна плазма.

След проведено заседание на Експертния съвет по трансфузионна хематология е взето решение да стартира процедура по събиране на реконвалесцентна плазма COVID-19 в отделенията по трансфузионна хематология.

Реконвалесцентна плазма ще се отделя след даряване на цяла кръв, която ще бъде транспортирана до Центъра за трансфузионна хематология, където ще бъде изследвана за антитела, за трансмисивни инфекции и етикетирана.

От страна на отделението по трансфузионна хематология /ОТХ/ в Благоевград е изразено съгласие за взимане на цяла кръв от преболедували от коронавирус за производство на реконвалесцентна плазма, като същото е заявено в Националния център по трансфузионна хематология с цел получаване на консумативи /сакове с единичен филтър/, които се очаква да бъдат доставени в кратки срокове.

В тази връзка Отделението по трансфузионна хематология при „МБАЛ-Благоевград“ започва да приема кръводарители за реконвалесцентна плазма по график: всеки понеделник и четвъртък за времето от  07:30 до 12:30 часа.

При наличие на повече от трима желаещи извън посочените дни, същите ще се приемат след предварително уговорен час.

Всеки желаещ може да се свърже на посочените телефони: 073/ 82 92 399, 073/82 92 358 или на http://www.mbalblagoevgrad.com/ отделение-по-трансфузионна-хематология.

Призивът е всички, които отговарят на изискванията, да дарят кръв, от която ще бъде извлечена реконвалесцентна плазма и ще бъде създадена една банка с налична плазма в ОТХ при „МБАЛ – Благоевград“.

Изисквания за даряване на кръв:

1. PCR - тест, от който са изминали най-малко 40 дни;

2. На възраст сте между 18-65 години;

3. В момента сте здрави;

4. Не сте приемали никакви медикаменти през последните 48 часа преди  кръводаряването (включително лекарства за придружаващи заболявания като високо кръвно);

Междувременно инициаторите получиха важна и навременна подкрепа от Синдикалната федерация на служителите в МВР. В писмо, изпратено от председателя на УС на СФСМВР – Валентин Попов, до областния управител на Благоевград – Бисер Михайлов, до всички кметове в областта, до Инициативния комитет за създаване на временен пункт за даряване на плазма и до всички членове и симпатизанти на СФСМВР, се казва:

„От името на УС на СФСМВР заявявам, че като част от кампанията ни „Служителите в МВР са достойни хора“ подкрепяме исканията на Инициативния комитет и предприетите от тях действия за създаване на временен пункт за даряване на реконвалесцентна плазма, като част от отделението по трансфузионна хематология при „МБАЛ-Благоевград“.

Нещо повече – ние вярваме, че подобни центрове трябва да бъдат открити във всички областни градове, за да имат право всички български граждани, станали жертва на СOVID-19, равен достъп и шанс да спасят себе си и /или своите близки.

През последните месеци видяхме много хора, които загубиха близките си. Ние самите се сбогувахме с колеги и приятели, които не успяха да победят тази коварна болест.

Не можем да върнем никого от тях, но можем да помогнем на тези, които ще попаднат в интензивните отделения след тях.

Можем да вдъхнем надежда на много хора за това, че техните близки ще дочакат и преживеят идващите светли и семейни празници, за да бъдат заедно и да посрещнат много други.

Призоваваме всички членове на СФСМВР, които са се преборили успешно с болестта, да дарят кръв за изработване на реконвалесцентна плазма не само в центъра в Благоевград, който вярваме, че ще бъде открит, но и в цялата страна.

Ние вярваме, че в тази ситуация, в която сме разделени от близките си, опитвайки се да запазим тяхното здраве, е времето, в което бихме могли и трябва да се обединим и да започнем да действаме като общество.

Време е да покажем грижа един към друг и да започнем да спасяваме човешки животи. Надяваме се, че това ще стане с подкрепата и с помощта на държавата. Ако ли не – ще го направим въпреки това, защото всеки живот е важен и ако успеем да спасим поне един, то всички усилия са си стрували.

Ще го направим и ви подкрепяме, защото само и единствено ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!“

С уважение: Валентин Попов – председател на УС на СФСМВР

Както ИНФОМРЕЖА писа, кампанията бе подета само преди три дни от бивши възпитаници на ПМГ и ЕГ, които в отворено писмо до всички кметове в областта, както и до областния управител на Благоевград - Бисер Михайлов, настояха да се открие такъв пункт.

„Загубиха се стотици животи, загубихме десетки лекари, учители, свещеници, майки и бащи. Човешкият живот е безценен, свещен, не може и не бива администрацията и бюрокрацията да стоят пред него. Ситуацията в страната ни е извънредна, затова трябва да се действа извънредно, само и единствено в името на ЖИВОТА.

Свети Йоан Златоуст казва „Всеки от нас е отговорен за спасението на своя ближен.“ Ние също ще бъдем отговорни, като, обединени, направим своето финансово дарение за закупуване на необходимата апаратура в името на това да се спасят повече безценни човешки животи“.

Така аргументираха искането си инициаторите за провеждане на кампанията, сред които са Цветана Цървишка и Александър Пенчев. 

Техният призив към жителите на Благоевград и цялата област е: „Нека всички заедно дадем онази глътка въздух, от която така силно се нуждаят медиците ни и онзи лъч надежда, от който се нуждаем всички ние, пациентите!“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK