Туристи от ТД „Осогово“ - Кюстендил, посетиха уникалните Рилски езера

Снимки: Личен архив

Станаха част от празника на хижа Скакавица – най-старата в България

Седемте рилски езера, Езерния връх, по долината на Кабулска река, водопадът Скакавица, празник на хижа Скакавица, преход до хижа Ловна и покрай долината на река Джерман до хижа Пионерска. Това беше поредната разходка за туристите от ТД „Осогово“ в Рила планина. Има места, които със своята магичественост ни карат да се връщаме отново и отново. Едни от тях, разбира се, са Седемте Рилски езера.

Група от туристи от ТД „Осогово“ - Кюстендил, откри своето специално лично чувство пред красотата на Рилските езера! Всяко от езерата си има своя чар, но Окото ни омагьоса най-много с уникалния си цвят, който няма как да се предаде със снимка. И Бъбрека, чиято фина оградка от камъни, подчертава правилната му форма.

„Сълзата е най-малкото езеро - около 7 декара. Окото пък е най-дълбокото - 37,5 м. Рибното езеро е най-плиткото - едва 2, 5 метра.”— повтаряха си тези, които ги съзерцаваха за първи път.

"Нашите водачи, спасители от ПСС Дупница ни бяха подготвили изненада. Малко след Бъбрека, свихме леко в ляво от пътеката. Целта ни беше по Кабулска река да се спуснем по стръмния улей към Скакавишкия водопад. Идеята беше чудесна.

Видяхме мястото от където пада водопада. През него се изливат водите на река Скакавица, която събира водите си, както от езерото Скакавица, което е разположено на терасата отгоре, така и от вливащата се в нея Кабулска река, която идва от източните склонове на връх Кабул и северните на Отовица", разказа секретарят на ТД „Осогово“, Силвия Михова.

Скакавишкият водопад, 70 м, е един от най-големите в България и най-високо разположения в Рила планина - на 1750 м.н.в. Всичките усилия на туристите си заслужаваха, защото бяха обградени с красиви и безкрайни пейзажи.

"Това бе един ден, събиращ в себе си хиляди емоции! По покана на нашите приятели от дупнишкото дружество „Рилски езера“ гр. Дупница и тази година се включихме в празника на хижа Скакавица – най-старата хижа в България.

С много песни, танци и емоции премина веселбата. На следващият ден домакини ни поднесоха поредната приятна изненада. Преход до хижа Ловна и покрай долината на река Джерман, до хижа Пионерска. В

кусили от красотите на Рила, ние отново бяхме докоснати от тази магия. Гледките бяха неземни. Ще дойдем отново и отново тук!”, обяви още Михова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d
loading...