До месец приключва проверката за полицейско насилие над протестиращите

Снимка: Аделина Банкиева

От МВР апелират да не се поддаваме на провокации и да протестираме мирно

Разпредените проверки за полицейско насилие над протестиращи граждани ще приключат до месец, като ако има нарушения на служители на МВР, ще им бъде потърсен отговорност.

Това заяви на брифинг директорът на СДВР.

Той апелира за време да се анализират проверките и да резултатите да бъдат оповестени.

Според майката на един от задържалите, над сина ѝ е наложено насилие все едно е престъпник.

От СДВР коментираха, че този случай не е относим към публикувания клип за боя пред МС. Случаят е от 10.07. на Орлов мост, лицето е задържано за грубо поведение към полицаите. Задържан е в Първо РУ и му е дадена възможност да се свърже с адвокат и близките си, но той е отказал – както и медицинска помощ, но след като се е оплакал от влошено здравословно състояние, е транспортиран в „Пирогов“.

Има огромен обем от информация по случая, който трябва да бъде анализиран, заяви още директорът на столичната полиция.

Момчето е обиждало полицаите с изключително агресивни изрази като бил предупреден от няколко пъти преди задържането му. По чл. 325, ал. 2 му е повдигнато обвинение.

По думите на директора пред МС е била най-голямата агресия, наложена върху полицаите.

По отношение на думите на Борисов за сценарий за палеж на МС, директорът на СДМВР каза, че има притеснителни данни, които няма да коментира.

След снощния протест няма задържани лица.

„Ежедневно се инструктират всички полицаи относно използването на физическа сила. В първата редица полицаи са със жълти жилетки, на които пише „Антиконфлик“ и 30% са жени, което не предвещава агресия от страна на МВР. Гледната точка на полицаите е да няма насилие. Всеки иска протестът да премине без провокации.“

Поздравяваме тези, които не се поддадоха на провокациите вчера и днес. Провокаторите замерят полицаите, а не политиците и целта е да се предизвика насилие, но МВР е деполитизирано и искаме да опазим реда, демокрацията и законността, заявиха още на брифинга.

Посланието ни е да изразяват спокойно демократичното си мнение. Когато има ранени полицаи и да бъдат замеряни със спирт и стъклени бутилки, ние сме длъжни да защитим служителите си. Тъжно е кордонът „Антиконфлик“ да бъде заменен с полицаите с каски и щитове. Приоритет е да опазим реда и всеки – протестиращи и полицаите, да се приберат живи и здрави в домовете си, заявиха от СДВР.

Не е ясно каква е целта да се протестира до 1 ч. след полунощ пред празните сгради. Ударените и ранени полицаи са много, но те въпреки риска са там и не се оплакват. Оповестяваме само случаите на полицаи, които са хоспитализирани. Животът ще продължи и ние трябва да продължим да опазваме гражданите, бе апелът на служителите на вътрешното министерство.

Уважаеми хора протестирайте, но не нападайте полицията, тя пази вас. Няма проблем с шествията, стига да са мирни, апелира директорът на СДВР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK