Ангелите от планината спасиха бедстващи израелски туристи в Рила

Снимка: Личен архив

Екип на Планинската спасителна служба към БЧК в Дупница, спаси 2-ма израелски туристи на Седемте рилски езера.

Сигналът за бедстващите мъже е постъпил към 18.30 часа в ПСС – Дупница.

Незабавно към мястото потеглят 5-ма смели мъже, сред които е и завеждащият Планинска спасителна служба, Божидар Джокин.

„Мъжете са тръгнали от хижа "Рилски езера" и са продължили към хижа "Иван Вазов". Те са преминали през летния път, който е абсолютно забранен през този сезон, тъй като е лавиноопасен. Туристите са били застигнати от лошо време и мъгла, загубили са пътя и не са успели да продължат. Първоначално те са подали сигнал директно в Израел, който е препратен впоследствие към нас“, обяви пред ИНФОМРЕЖА, Божидар Джокин.

Спасителният екип достига до бедстващите изграелци около 22.30 часа. Мъжете са били с първа степен на измръзване, изключително уплашени и стресирани.

„Бяха просто подгизнали. Ако не бяхме достигнали навреме при тях със сигурност нямаше да изкарат нощта. Веднага ги затоплихме с химически грейки, дадохме им наши дрехи и успяхме да ги транспортираме до хижа Рилски езера. Единият от туристите го носехме на ръце, тъй като беше в изключително тежко състояние“, обясни още Джокин.

Това е първа спасителна акция за ангелите от планината през тази година.

Те отново казват, че причина за подобни ситуации става липсата на познания за планината от страна на туристите, както и лошата екипировка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK