Минка Капитанова с призив: ВиК да инвестира в Рибново

Минка Капитанова, снимка: Infomreja.bg, архив

ВиК-Благоевград, да планира средства за водопровода в Рибново в инвестиционната си програма за 2019 г. Такъв призив отправи към управителя на ВиК – Благоевград, инж. Росица Димитрова, кметът на община Гърмен, Минка Капитанова.

Поводът е поредното безводие, което тази сутрин изкара местните жители на протест. Оказа се, че водохващането е покрито с 30-сантиметров лед и водата е замръзнала.

„Категорично подкрепям хората, които днес изразиха недоволството си, и изцяло заставам зад тях“, подчерта Капитанова.

Тя заяви, че Община Гърмен е член на Асоциацията по ВиК, плаща редовно членския си внос и има договор, съгласно който стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията в Рибново, както и предоставянето на самите ВиК услуги са поверени на водното дружество в Благоевград.

„Петрич още не са влезли в Асоциацията и ще им правят пречиствателна станция за милиони. Нямам нищо против, но се оказва, че за Рибново не могат да се отделят и 5 000 лева“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Капитанова. Категорична е, че отговорността за поддръжката на съоръженията е именно на ВиК.

„Не може лятото и есента да има кал и затлачване, а зимата всичко да е покрито с лед. Аз не съм водопроводчик, ВиК да осъществява контрол над служителите си, които не са се подготвили за сезона“, препоръча кметицата.

Тя се закани, че ако Асоциацията продължава да неглижира проблемите в малките населени места, то Община Гърмен може да преустанови членството си.

Според нея не Община Гърмен, а ВиК-Благоевград, подвежда жителите на Рибново и бяга от отговорност за проблемите в селото.

„Хората от седмица са без вода и са били принудени сами да разбиват леда. Не съм инициирала днешния протест, но ако не се вземат мерки, аз лично ще организирам протест“, зарече се Минка Капитанова.

Вчера от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, са изпратили писмо до кметовете на община Гърмен и село Рибново – Минка Капитанова и Феим Иса, с предложение за въвеждане на воден режим заради силно намалелия дебит на водоизточниците. На практика обаче в селото няма вода от седмица.

Проблемът с водоподаването в Рибново е от години. Местните периодично са подложени на сух режим и много от тях се заричат да спрат плащането на такси.

Първият етап от проекта бе готов през 2012 г. и тържествено открит по времето на бившия кмет Ахмед Башев. Вторият предвижда довършване на водопровода с още две водохващания. За изграждането му обаче няма средства. По предварителни разчети за целта ще са необходими около 660 000 лева.

През 2017 г. от От Община Гърмен са изпратили писмо до финансовото министерство с молба за осигуряване на въпросната сума, но и до момента отговор от ведомството на Владислав Горанов няма. За водния проблем в Рибново е сезирано и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK