До края на февруари ще бъдат проверени всички складове за дървесина в Кюстендилска област

Снимка: Infomreja.bg, архив

246 са складовете и цеховете за преработка на дървесина на територията на РДГ-Кюстендил, като само 4 склада на територията на Пернишка област за подали заявление за прекратяване на дейността си, без да са уточнени причините. Това съобщи шефът на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил инж. Здравчо Тодоров по време на извършена днес проверка съвместно с журналисти. 

Обектите на територията на Кюстендил бяха произволно избрани от медиите и горските инспектори. Проверяваше се наличието на камери за постоянно видеонаблюдение; контрола за дървесина в постоянните складове; правилното водене на дневниците за постъпилата, преработена и експедирана дървесина; проверка на електронни превозни билети и движението на дървесината. 

Инспекторите направиха предписание в един от цеховете по отношение на водене на дневника за постъпилата дървесина, като не бе направена задължителната рекапитулация, която се прави на всяка втора страница. Проверяващите проследиха още и данните от попълнената информация  в работния дневник, дали  отговаря на заснетото с камерата. Те констатираха, че проверените складове имат изградена система за видеонаблюдение, поставена на видно място от сертифицирана фирма. 

220 са камионите на фирмите, които са заявили поставянето на GPS. До момента на 50  камиона все още не е монтирано устройството, поради закъснение от страна на специализираната фирма. 

Инж. Здравчо Тодоров уточни, че проверките ще продължат до края на месец февруари, като глобите при констатирани нарушения за физически лица са от 50 до 500 лева, а на юридически от 300 - до 5000 лева. Предстои обучение и на частно практикуващите лесовъди във връзка с нововъденията в нормативната база, поясни още директорът на РДГ- Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK