До дни: Цената на бензина пада до 2 лв./литър

Снимка: Infomreja.bg, архив

Прогнозата е на Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация

В следващите няколко дни - до края на тази или в началото на идната седмица, очаквам по бензиностанциите да видим по-ниски цени от 2-2,05 лв. за литър бензин. Това каза за „Труд” Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

В понеделник средната цена на бензина за страната беше 2,21 лв. Но в региона на Стара Загора, Бургас и Сливен имаше цени и от 1,95-2,03 лв. за литър бензин, и то не само на 1-2 обекта, а на много бензиностанции.

Прогнозите са до седмица и цените и в София да бъдат около 2-2,05 лв.

Тенденцията за поевтиняване на петрола е безспорен факт, каза Живодар Терзиев. Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола се понижи с около 25%.

В понеделник цената на петрола се понижи с 30% на азиатските пазари спрямо котировките при затваряне на борсите в петък. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на петрол в условията на намалено потребление заради кононавируса. Това е най-голямото дневно понижение от поне 30 години насам.

До ранния следобед у нас обаче петролът върна част от позициите си и намалението спрямо котировките в петък стана 20%. Фючърсите за месец май за петрола сорт Брент в понеделник следобед бяха 35 долара за барел. Толкова ниски цени не си спомням да е имало, каза Живодар Терзиев. Рано сутринта те бяха дори 33 долара за барел. Цената на американския петрол падна и до под 30 долара за барел, но след това също върна част от стойността си.

В ранния следобед в понеделник цената на дизеловото гориво на международните пазари беше 350 долара за тон, или с около 62 долара под нивото в петък. Рано сутринта, при отваряне на азиатските борси, намалението беше по-голямо – с 80 долара за тон, каза Живодар Терзиев. Бензинът пък се търгуваше по 375-380 долара за тон.

Има такива котировки, но въпросът е има ли кой реално да продаде горива на такива цени, коментира Живодар Терзиев. Едно е да търгуваш на хартия на борсата, а друго е реални обеми, допълни той.

„Когато инвеститорите чуха, че за месец май Саудитска Арабия ще увеличи с 1,5 млн. барела на ден производството, започнаха да разпродават позициите си на борсата. За разлика от играчите на борсата ние не търгуваме на хартия, а реални физически единици. Няма играч, който на ниската цена от сутринта да може да ни продаде гориво”, обясни Живодар Терзиев.

В момента рафинерията в България преработва нефт, който е договорен през декември и е доставен през януари и началото на февруари. Тогава цените бяха 62-67 долара за барел. Но тенденцията е ясна, в следващите дни ще видим февруарското намаление по бензиностанциите, заяви Живодар Терзиев. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Док14:43 - 10.03.2020
София на всички частни бензиностанции ( без големите вериги) дизела е 1.98 / 1. 80 левчета. Поздрави на прованса за предстоящата евентуална отстъпка от 2.10 лв. на нафтата. За гр. Гоце Делчев 2:30 лв. Дизел си е супер!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK