Мангъров: Докато се натуткаме с ваксините, нещата с коронавируса ще приключат

Снимка: БГНЕС

Той подчерта, че поначало вирусите се лекуват трудно

В обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу коронавируса. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в Инфекциозната болница в София.

Той подчерта, че поначало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения по негови думи има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени докрай. Коронавирусът е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно колкото HIV, поради което според инфекциониста ще си остане без лечение още доста време.

Относно новия щам Мангъров посочи, че за него се казва, че не предизвиква тежко заболяване. Същевременно обаче се твърдяло и че дава по-висока смъртност. Това са две взаимно изключващи се понятия, изтъква медикът.

Твърдението, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам показвало, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж и хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия.

"При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините", отбеляза Мангъров.

Според него е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с вируса. Инфекционистът определи като "абсолютно безсмислено" и "хвърляне на средства на вятъра" да се правят антигенни тестове на учителите. Това било едно епидемиологично недоразумение.

По негови думи трябва да се направи сероепидемиологично проучване - да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса.

Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви, изтъкна инфекционистът. Той изрази опасение, че когато дойдат всички ваксини, една значителна част от тях вероятно ще се окажат излишни.

Мангъров обясни, че в Инфекциозната болница COVID клиниката заема 2 етажа и разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира, отбеляза хумористично той. Медикът все пак призна, че е имало момент през ноември-декември, когато са били заети всички легла и е било много тежко. Той самият обаче никога не се е чувствал като "мъченик на медицината".

Мангъров бе категоричен, че коронавирусът ще продължава, докато поне 70% от хората го прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK