Държавата продължава да плаща допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на медиците на първа линия за борба с COVID-19, а мярката за заплащането на болниците от страна на НЗОК ще бъде удължена, за да може да се премине през и без това слабия летен сезон, а и болниците да останат подготвени и в готовност за втора вълна през есента.

И здравният министър подкрепи решението на премиера да не се затягат отново мерките, въпреки увеличаването на броя на случаите на зараза.

Засега клъстерите са основният начин на разпространение на вируса. Често се засичат българи, които се прибират от чужбина за лятото, и именно те заразяват своите близки. На този етап обаче се намираме в ситуация на "по-добрият вариант за разпространение на вируса, ако изобщо може да се говори за добър вариант", обясни Ананиев. Той увери и че няма абсолютни никакви проблеми с наличността на предпазни средства, болнична апаратура, а самите болници са готови да разкрият нови легла при нужда "В момента сме готови да лекуваме и по-голям брой заразени със симптоми, ако недей Боже това се наложи", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Здравният министър също призова за дисциплина, като увери, че строго се следят карантинираните и Националния оперативен щаб се намира в непрекъсната връзка в Регионалните здравни инспекции.

На въпрос кое взима превес в решенията - експретното или политическото мнение, Ананиев заяви, че властите са длъжни да търсят баланс между здравните и политическите решения. Понякога е трудно, призна здравният министър.

Доктор Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница, увери, че болниците разполагат с всички необходими лекарства, както и с ресурс за се поемат болните. Ангелов избори и запасите на видове лекарства.

Той обясни и че напълно е съгласен с оценката на щаба, че вирусът сега е омаломощен. В началото той беше изключително агресивен, с висока вирулентност, която в момента е намаляла, т.е. тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка сила. Самият вирус трябва да се приспособи към нас, приемниците, т.е. - да не ни убива, за да продължи да съществува", обясни още лекарят. /news.bg/