Баничанските баби посрещнаха гост изследователите на ПМГ с гайда и питка

Снимки: ПМГ

Гостите от Белгия, Италия и Полша, заедно с българския екип от ПМГ „Яне Сандански“, продължиха дейностите по международния проект „Културата среща науката“, като посетиха приюта за магарета край село Баничан. Там младите изследователи взеха кръвни проби от няколко животни.

Чуждестранните гости останаха впечатлени от посрещането на баничанските баби – с емоционално изпълнение на гайда, пита със сол и  топла баница. Бабите показаха известните плетени чорапи и уникалната избродирана географска карта със забележителностите на селото. Те демонстрираха традиционни народни носии с оригинални шевици, характерни само за село Баничан.

Следващата спирка от вчерашната обиколка беше фермата за щрауси в село Копривлен. Учениците и техните ръководители с любопитство наблюдаваха поведението на необичайните за тези географски ширини птици. Събрани бяха пера за изследователска дейност.

Научните занимания започнаха в следобедните часове в кабинета по химия в Центъра за природни науки и математика на ПМГ „Яне Сандански“. Екипите от експериментатори изследваха химичния състав на кръвта, взета от животните, за да открият наличието на белтък и хемоглобин. Те доказаха че в перата от щрауси се съдържа белтъкът кератин.

Гостите се срещнаха и с учениците от ПМГ, участници в проекта „Училище - посланик на Европейския парламент“. Младите европосланици представиха идеите на проекта, по който работят. Обмениха опит и знания, използвайки две игри, които сами са разработили - „Стани богат“ и Kahoot. Срещата приключи с дискусия по актуални европейски въпроси, свързани с младите хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK