В Деня на влюбените казваме "Не!" на СПИН-а

Снимка: Infomreja.bg

Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

По повод 14 февруари 2020 г. – „Свети Валентин - ден на влюбените“ стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Същата се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ на Министерството на здравеопазването в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и други.

Партньорите ни ще участват в повече от 130 АНТИСПИН инициативи, които ще бъдат съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. И през тази година са планирани здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя започва традиционно на 1 декември. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият, пореден етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.

През 2019 г. около 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 12 февруари 2020 г. са открити нови 28 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 3 312 лица.

И през 2019 г. 85,3% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 14,3% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от този на жените. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 41%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24%.

Към 31 декември 2019 г. общо 1 695 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 651 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2018 г. е 5.1, за България показателят е 4.4, т.е. страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

С инициативите по повод Национална АНТИСПИН кампания – 14 февруари можете да се запознаете на интернет страниците на регионалните здравни инспекции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK