До 2 месеца казусът "Томов" ще бъде решен, кметът: Ще извървя целия път!

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви кметът Румен Томов на пресконференция

В духа на Закона за местното самоуправление и местната администрация аз не трябва да имам фирма, аз продължавам да твърдя, въпреки тълкованието на ВАС, че нямам конфликт на интереси в моите действия като кмет. ВАС отсъди разнопосочно. Това се отнася не само за мен, но и за колегите в моето положение.

Това заяви кметът Румен Томов на пресконференция, няколко дни след като отново се върна на поста си след решение на АС-Благоевград, което спира решението на ОИК-Благоевград, за прекратяване предсрочно правата на градоначалника.

Така, три дни след решението на ОИК, бе свикана сесия на ОбС и бе избран вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев, който бе на пост само 3 дни до новото решение на АС, което върна кмета на поста му.

Какво нарушение е извършено като добросъвестно съм предприел действия за прекратяване на дейността на фирмата. Не мисля, че това е основателна причина за действията на съда, каза Томов.

Той ретроспективно се върна в 1989 г., когато каза, че имал желанието и надеждата България да се оправи. Кметът каза, че в този период са изградени различни системи, като в една от тези системи има две дела, в който два състава на ВАС взимат две различни решения, въпреки че казусът е един и същ – б.а. визирайки кметът на Ветово.

Томов каза, че неговият колега от Ветово е започнал прехвърлянето на фирмата си през януари, а самият благоеградски кмет за започнал далеч по-рано тази процедура. Решението на ВАС обаче относно кмета на Ветово е излязло 2-3 дни преди решението на Томов. Решението е влязло в сила на 16.04. относно благоевградския казус, а за кмета на Ветово – решението е влязло в сила на 31.03.

Този „парадокс“ кметът определи със следните думи: „2 състава на ВАС взимат две различни решения, явно единият състав мисли като мен. Според другия състав моето нарушение е съществено. Равнопоставени ли са подсъдимите, защитена ли е демокрацията и правото на хората на избор?!“.

Томов каза, че не „излиза на избори“ не защото го е страх, а защото не мисли, че във време на пандемия е удачно което.

„Ще извървя целия път, защото има различно тълкование на съда и игнориране на гласа на хората“, каза Томов. Той допълни, че е прочел задълженията си и е предприел всичко необходимо, за да ги изпълни.

„Аз ще продължа с тази съдебна битка докрай! Едни избори струват на общината 380 000 лв. Няма да предам гласовете на избирателите. Не съм притеснен да се явя на избори.“

Според Томов ОбС е избързала със сесията за избор на вр.и.д. кмет, защото не е имало 3-дневен срок от решението на ОИК за провеждане на сесия. Срок като цяло не е поставен.

„Определени хора биха искали да се покажат като спасители на Благоевград, а всъщност те искаха да се явят на избори“, каза Томов и допълни: Не знам защо ОбС не изчака решението на АС. Това необмислено решение сега ще ме доведе да разпиша документи за договори за над 12 млн.

Според Томов Общината е поставена в уязвима ситуация и всеки може да предяви съдебен иск срещу институцията със следното становище: „Кой ми е разписал документа – вр.и.д. кмет или Томов?“.

Според кмета съветниците в ОбС са се проявили като здравомислещи, но друга част – не.

„Приятно впечатление ми направи изказването на председателя на ОИК, който направи агитация как да гласува ОбС. Никой не се вслуша в думите на един общински съветник.“

Томов изтъкна за пореден път, че отношенията на Общината с Областната администрация не са добри.

„Решението на управителя след решението на ОбС трябваше да бъде обжалвано като незаконосъобразно. Но при гласуването на структурата на ОбС той реагира мигновено, не както сега. Решенията му са изключително насочени към неговата политическа партия“, каза Томов.

Той обясни, че присъствието му през двата месеца а извънредно положение на срещи, организирани от Управата, е било неглижирано. Областният управител казал на Томов, че срещите се провеждат виртуално, но Михайлов казал на Томов: „Ти се справяш добре“.

Адвокат Кривачка, която също присъства на пресконференцията, каза, че през 2020 станало моделно неуспели кандидат-кметове да подават жалби срещу настоящите кметове.

Според Кривачка до 2 месеца казусът ще бъде решен. Тя обясни, че подобно дело е имало и срещу депутат, но Конституционният съд сметнал, че не може да бъдат прекратявани правомощията на депутата като избран от суверена, същото се отнася и за кмета.

КС е обявил, че подобно прекратяване на правомощия е ограничаване на правата на гласоподавателите. Мисля, че КС ще отсъди и сега в този дух, каза адвокатът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK