Зам.-министър Йовев: Пътната безопасност трябва да бъде категоричен ангажимент на всички институции

Снимка: МРРБ

Само тази година се рехабилитират близо 570 км републикански пътища и се проектират нови 193 км

„Безопасността на пътя не е едностранен процес, а отговорност на всички участници в движението, както и на стопаните на пътя, на проектантите и на строителите. Тази отговорност трябва да бъде осъзната от всички и пътната безопасност трябва да бъде категоричен ангажимент и обща кауза на всички институции и цялото общество.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който участва в шестата годишна конференция на тема „Безопасна пътна инфраструктура“.

„Когато говорим за пътна безопасност, неминуемо се фокусираме върху пътно-транспортните произшествия, а тук статистиката е красноречива. По данни на МВР, от началото на годината до 31-ви юли в страната са станали 3032 тежки пътнотранспортни произшествия, 97% от тях са поради нарушения на водачите на превозните средства и само две от катастрофите, поради пътни условия“, каза на форума Йовев.

Според него е необходимо да се обърне сериозно внимание на поведението на водачите на МПС, на базовата им подготовка и мерките за тяхната квалификация и преквалификация.

Валентин Йовев беше категоричен, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и неговите структури, начело с АПИ, продължават да полагат истински усилия за подобряване състоянието на пътищата.

От началото на мандата на това правителство досега са построени над 80 км нови пътища и съоръжения от републиканската пътна мрежа, строят се още стотици километри. Работи се по завършването на автомагистралите „Хемус“, „Европа“, „Струма“, по скоростния път Видин – Ботевград, подготвя се изграждането на магистралата Русе – Велико Търново. Полагат се усилия и за рехабилитацията и реконструкцията на републиканските пътища, като за това време са ремонтирани почти 1443 км от републиканската пътна мрежа. Тази година се рехабилитират още близо 570 км, а 193 км се проектират по договори за инженеринг – проектиране и строителство.

„Не на последно място работим по непрекъснатото подобряване на нормативната база за строителство и поддръжка на пътната инфраструктура“, допълни още инж. Йовев и припомни увеличаването на гаранционните срокове за строителство на републикански пътища, както и на изискванията при проектирането им. Засилен е и контролът върху надзорните фирми с измененията в Закона за устройство на територията.

„Върху пътната безопасност влияят редица фактори като самосъзнанието на водачите и тяхното обучение, както и пътната инфраструктура“, каза по време на форума инж. Иван Досев – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Голяма част от ремонтите, които се правят по пътищата, било то цялостни или частични, са в името на подобряване на пътната безопасност и комфорта на пътуващите“, подчерта Досев.

Пред участниците във форума той представи инфраструктурните обекти, които в момента АПИ изпълнява в страната и съобщи, че само за тази година по републиканските пътища са поставени ограничителни системи за близо 36,5 млн. лв., пътни знаци за почти 3,9 млн. лв. и е положена пътна маркировка за над 1 млн. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK