До 10 000 лева глоба грозят лечителката Кармен Лазарова

Кармен Лазарова, снимка: Нова ТВ

Проверката по случая с Кармен Лазарова е извършена. Установено е, че лицето не е вписано в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, съгласно Закона за здравето.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след участието си в парламентарен блицконтрол по повод проверката на жената, изпратила онкоболна при шаман в Бразилия. Последната надежда на Теодора била алтернативно лечение в страната. Семейството й платило 3 000 лева на лечителката Кармен Лазарова, която ги изпратила при световноизвестни медиуми.  

Констатираното нарушение е, че лицето дава здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация (няма медицинско образование). Вече има издаден акт за нарушение. Глобата е до 10 хил. лв., но точният ѝ размер ще стане ясен след издаване на наказателното постановление, стана ясно от думите на здравния министър.

Проблемът е по-сериозен от този единичен случай на нерегламентирани медицински консултации, което ни дава основание да работим по промени в Закона за здравето. Необходимо е много по-ясно да се регламентира дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена, коментира още министър Ананиев.

Министерство на здравеопазването призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да търсят институционално удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.

МЗ напомня, че всяка регионална здравна инспекция на сайта си води публично достъпен регистър на обектите, в които законно се практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK