ДНСК спира строителството на небостъргача „I Tower“

Снимка: Infomreja.bg

ВАП сезира Специализирана прокуратура

В изпълнение на правомощията по чл. 127 т.5  от Конституцията на Република България да следи за спазването на законността, Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Специализираната прокуратура с оглед събрани данни за извършено престъпление, свързано със строежа на  т. нар. небостъргач  „I tower” в центъра на София.

След самосезиране по повод публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, ВАП възложи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) извършването на проверка за законността на строежа на небостъргача.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който, при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради, служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4  от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно чл.83 ал.1 т.2 б.“а“ и чл.84 ал.1 от Закона за културното наследство (ЗКН).

Въз основа на констатираните нарушения, на 09.07.2020 г. началникът на ДНСК е издал две заповеди на основание чл. 224 ал.1 т.6 ЗУТ за спиране на  изпълнението на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргача. Заповедите са връчени на същата дата.

На 08.07.2020 г. министърът  на културата е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. На 09.07.2020г. същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.

В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за  извършено престъпление. Прокуратурата предлага на главния архитект на Столична община да прецени дали да предприеме мерки, съобразно неговата компетентност, за  преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

Към момента проверката на ВАП  продължава, съобщават от държавното обвинение.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK