Дамян Дамянов по случая "Струма": Ще има наказани горски служители

Снимка: Infomreja.bg

Проверка на Югозападното държавно предприятие потвърди разкритията на bTV, че на бъдещата отсечка от магистрала „Струма” през Кресненското дефиле са правени пътища и сондажи без знанието на държавата.

Разследването на Мария Цънцарова показа, че нито една институция не знае кой работи, преди да е избран изпълнител на проекта. Фирмата, изготвила идейния проект за трасето, пое отговорност за временните трасета и сондажи по бъдещия участък от магистралата.

В същото време нейният управител инж. Любен Симеонов призна пред bTV, че неговата фирма в консорциум с други фирми е подала оферта и кандидатства за изпълнител на обществената поръчка за строителството на този лот.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов беше категоричен, че ще има наказани горски служители.

„Извършихме проверка и се оказа, че около 2700 метра стари пътища са преминати отново с булдозер и са направени 3800 метра нови пътища. Имаме 13 сондажа и 300 метра път в земеделски земи”, посочи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

„Предприети са мерки, изискани са писмени обяснения и всички длъжностни лица ще бъдат наказани и ще им бъде потърсена отговорност”, увери той.

„Няма как това нещо да не бъде видяно, нямам обяснение защо няма информация. Или е немарливост, не мога да допусна нищо друго”, коментира инж. Дамянов.

При тези общо 7 км, които минати с булдозер, трябва да се е работило минимум месец, предположи той. Според него е изключено това да не е забелязано от служителите. Инж. Дамянов призна за огромния пропуск и увери, че ще се търси отговорност и от извършителя, нарушил целостта на горската територия.

През лятото на миналата година са извършвани сондажни действия, които по принцип трябва да се правят след избора на победител, категоричен беше Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

Не е възможно никой нищо да не е видял, смята и Валентин Чамбов, директор на Дирекция „Промени в горските територии” към Изпълнителната агенция по горите.

„Категорично служителите, които са на място, са видели случая. Дали са го подценили, дали умишлено има някакво друго деяние, ще установим впоследствие и ще бъдат наложени наказания”, уточни той.

Според него служителите по-скоро са неглижирали проблема. „Знаейки, че в бъдеще там ще има голямо строителство, са преценили, че имат необходимите документи, и не са ги проверили. Само така мога да си обясня действията на тези служители”, посочи Чамбов.

„Дали служители на по-високо ниво в тази администрация са имали информация, не мога да кажа. В земеделското министерство и агенцията няма такава информация. По-скоро ми се иска да вярвам, че това е солова акция и на служителите, и на фирмата изпълнител”, допълни той.

По думите му нормата в Закона за горите е особено рестриктивна за извършване на такива дейности в горски територии, затова и изпълнителят на тази дейност ще бъде наказан.  Чамбов допълни, че глобата за нарушението може да е до 15 000 лева.

Има ли конфликт на интереси?

Инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”, също коментира дейностите по бъдещата отсечка от магистрала „Струма”, както и признанието на инж. Симеонов, че е сред кандидатите за строителството на участъка.

„Подаването на офертите за тази процедура ще бъде след няколко дни. Няма как аз или Агенция „Пътна инфраструктура” да знае кой в какви консорциуми участва”, коментира инж. Атанасов. „Когато започне да работи тръжната комисия, тогава тя ще си прецени има ли конфликт на интереси или не”, допълни той. „Никой от нас като ръководители на агенцията не сме се намесвали в тръжните процедури”, увери инж. Атанасов.

„Фирмата на г-н Симеонов е сред най-добрите пътни проектанти. Все някои от големите фирми ще участват в това грандиозно строителство и в проектирането. Какво значи конфликт на интереси? В края на краищата автомагистрала „Струма” трябва да стане. Конфликт на интереси аз не виждам в момента”, каза още Атанасов. 

По думите му двете задачи, които от пътната агенция са възложили на фирмата на инж. Симеонов, не предполагат никакви строително-монтажни работи по трасето.

„Ние сме възложили с писмо две задачи, които инж. Симеонов трябва да извърши. Едната е актуализацията на парцеларния план, която беше наложителна. Втората задача беше да се разделят количествените сметки”, каза инж. Атанасов.

„Изработването и актуализацията на парцеларните планове и идейните проекти са работа на г-н Симеонов, по които утре избраният изпълнител за строителство няма как да бъде облагодетелстван”, изтъкна той.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK