Дни на пътната безопасност в цялата страна

Снимка: МВР

През последните 4 години общо 52-ма души са загинали по улиците на Европа

На 16 септември за пета поредна година на територията на цяла Европа се провежда мащабната операция в дните от Европейската седмица на мобилността, като целта  на Дните за безопасност на ROADPOL (известен преди като проект EDWARD) е да се намали броят на жертвите от трафика до нула поне за един ден.

През последните 4 години общо 52-ма души са загинали по улиците на Европа по време на основното събитие на ROADPOL Days of Safety, стремежите са за постигане на резултата НУЛА загинали! Осем държави не са загубили нито един човек по пътищата си през всички дни на кампанията от 2016 - 2019 г. (Кипър, Дания, Естония, Латвия, Малта, Литва, Швейцария и Швеция).

Статистиката за България от 2016 г. до 2019 г. е следната:                                       

Загинали        

26 септември 2019 година          5

19 септември 2018 година          0                     

21 септември 2017 година          1                       

21 септември 2016 година          0                    

Тази година организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди. Главен координатор на проекта на територията на Република България е Главна дирекция „Национална полиция“.

Към момента на страницата на проекта на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/, са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. На интернет страницата на пътна полиция на адрес: https://www.mvr.bg/opp/, може да бъде намерена допълнително информация, както за настоящата кампания, така и за активността на българските участници през изминалите години.

Мотото тази година, е "Остани жив! Пази живота!".

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място - как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

Областна администрация Благоевград е част от  инициативата, насочена към насърчаване културата на пътна безопасност и повишаване на вниманието ни при движение по пътищата, призовавайки всички – и водачи, и пешеходци – да преценяват по-адекватно рисковете на пътя и да вземат мерки за ограничаването им.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK