Жителите на град Добринище се тестват доброволно

Снимка: Infomreja.bg

Кметът Галчев и депутатът Мацурев поеха част от разходите по тестовете като дарение за населението

Жителите на град Добринище се тестват доброволно и на място след като кметът Петър Галчев и депутатът Александър Мацурев създадоха организация и условия за извършване на тестовете.

Предоставени са достатъчен брой бързи тестове за COVID 19, които да обслужат всеки желаещ – включително и от съседните населени места като Места.

Цената на един тест е с 20% по-ниска от цената в другите лаборатории, а остатъкът е покрит именно от кмета и народния представител с лични средства, което е жест и дарение към жителите на Добринище.

Кметът Галчев сподели пред медията ни, че след като било обявено тестването в Банско, много от жителите на Добринище пожелали и те да се тестват, затова Галчев и Мацурев подели инициативата.

„Важно е в такива моменти да се помага“, каза кметът.

Тестове се извършват в здравния пункт в града от специализирани медицински лица като всеки желаещ отива след предварително записване по телефона с личния си лекар, а тестването става в интервал от 15 мин. между хората, за да се избягват струпвания и да се дезинфекцира кабинета след всеки.

Служители на кметството следят за реда на желаещите, които също са с маска и ръкавици.

След края на тестването и обработката на пробите, резултатите ще бъдат оповестени на хората чрез текстови съобщения. Очаква се в края на деня всеки да получи смс.

В Добринище има 2-ма лични лекари, които имат възможност да препоръчат пациенти, били със съмнителни симптоми или контактували усилено с различни лица.

„Искаме да дадем възможност на населението да се тества – за да бъдат хората спокойни за себе си и за близките си“, командира пред ИНФОМРЕЖА Мацурев. Той обяви, че в Добринище са се отзовали и хора, които пожелали да заплатят теста на свои съграждани, които нямат финансова възможност да се тестват, но имат желание.

Тестовете ще изградят една обща картина за състоянието на хората по време на пандемията, каза народният представител, който коментира и ситуацията в родния си град Банско:

„Банско през сезона се посещава от туристи от целия свят, така не само в Банско, но и всички курорти са своеобразно огнище на зараза. Но затварянето на курортите не е с цел опетняване на името им, а навременна мярка, спасила животи“, каза Мацурев.

Бизнесът на хората и техният икономически статус са засегнати, но няма нищо по-ценно от човешкия живот, допълни депутатът.

Няма място за популизъм, никой не иска да петни името на Банско, ситуацията е явна – зимните курорти са генератор на заразата, банскалии не са заразни, но текучеството на туристи е опасно. Банско е град преди всичко. Затварянето на курорта не може да доведе до затваряне на града, защото в него има „Х“ хиляди апартаменти на външни собственици от цял свят, каза още Мацурев.

14-дневната карантина показа, че банскалии са отговорни хора, а оставането на КПП-тата е жест, въпреки че градът не е областен и е единствена община с пунктове, който запази здравето на хората. Разбирам и гражданите, недоволни от КПП-тата, но целта е да запазим хората в града здрави, обяви депутатът.

Сега е време на помощ, действия и обединение, а не критика и негативизъм, призова Мацурев.

Депутатът от Банско сподели, че доста фирми от Банско са кандидатствали за помощ от държавата, а спешният център в града е обезпечен с допълнителни предпазни материали от дарения на самия народен представител.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK