Как да предпазим децата от заразяване с COVID-19 и грипни вируси?

Снимка: puls.bg

Съветите на д-р Радка Масларска

Децата и младите хора все по-често попадат във фокуса на тревогата заради COVID-19. Aко в началото на пандемията се смяташе, че непознатият вирус е проблем основно за уязвимите и по-възрастни хора от населението, то данните дори и само от нашата страна вече опровергават това.

Как да защитим децата от най-ранна детска възраст в студиото на „Събуди се” обясни началникът на отделението по неонатология в МБАЛ „Токуда” д-р Радка Масларска.

Увеличеният брой млади хора с коронавирус д-р Масларска отдава на по-тесните контакти, които имат те. „Младите и децата трябва да спазват мерките за изолация, дезинфекция, почистване и да носят маски”, посочи тя.

Медикът обясни, че основна роля за стимулиране на имунитета има начинът на живот на децата. „Храненето трябва да бъде пълноценно и балансирано. Трябва да се провеждат процедури по закаляване – с море, планина и правилно хранене, което се изисква за съответната детска възраст”, каза д-р Масларска.

Тя добави, че много важна за децата е и имунопрофилактиката. „Не трябва да се отлагат имунизациите, защото това помага да се активира имунитетът и те да се предпазят от усложненията на заболяването”, каза още лекарят.

Д-р Масларска посъветва родителите децата им да водят нормалния си начин на живот и да посещават детски заведения. „При наличие на симптоми, да търсят личния лекар, да не ги пускат болни на училище. Ако са здрави, няма никаква причина да не ходят в детските заведения”, призова тя. /nova.bg/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK