Днес празнуват Денис, Денислав и Денислава

Снимка: press.tv

На 3-ти октомври православната църква почита паметта на Св. Дионисий Ареопагит. Имен ден празнуват Денис, Денислав и Денислава.
Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина, обърнат във вярата от апостол Павел.

Голяма част от атиняните се отнесли недоверчиво към това ново учение. Но между слушателите имало и такива, които повярвали на думите на светия апостол и се обърнали към Христа Господа. Между тях бил и Дионисий, член на Ареопага, т.е. на върховния съвет в Атина.

На млади години Дионисий живял дълго в Египет. Той бил там по време на кръстната смърт на Спасителя.

След проповедта на ап. Павел в Атина сърцето на Дионисий се разтворило да приеме в себе си вярата в истинския Бог. Но той не се кръстил веднага. Като излизал от Атина, апостол Павел срещнал сляп човек. С ръката си направил кръст над него и човекът прогледнал. Като го видял радостен, апостолът му поръчал да отиде при Дионисий и да му припомни за неговото желание да стане член на Христовата църква.

Чудесното изцеление на слепия човек убедило още повече Дионисий в истинността на християнската вяра. И той приел кръщение с целия си дом.

След това оставил семейството си и тръгнал с апостола като станал негов ученик и сподвижник. В продължение на три години той бил неотлъчно с него, като непосредствено от него изучавал словото Божие.

Той видял и другите апостоли и заедно с тях бил в Гетсимания при Успението на пречистата Божия Майка.

Скоро след това апостол Павел го въздигнал в сан епископ и го изпратил да проповядва в Атина. Като атински епископ Дионисий се заклел да устрои в тая част на света Божията църква.

В Атина по-късно той узнал за мъченическата смърт на своя учител и сам не много след това дал живота си за вярата.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK