Банско отбеляза 110-годишнината от Независимостта на България

Снимки: Община Банско

Отбелязването на светлата годишнина събра на паметника „Банско помни героите” кмета Георги Икономов и неговия екип, председателя на Общинския съвет – Петър Баряков, много граждани, представители на културни институти, политически партии, сдружения, ученици и учители.

Деецът Елена Калайджиева, в компанията на ученика Георги Балев, припомни събитията от паметния двадесет и втори септември 1908 г., останал в историята ни като Българския ден на независимостта.

Празничната церемония бе последвана от ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на почит и уважение.

Пренебрегван и подминаван, в наше време този ден намери своето заслужено място в празничния календар на страната. Повечето българи не могат да разберат значението му.

Знае се за 3. март и за 6. септември, но не се знае, че в продължение на 30 години България е била васално княжество на Османската империя и българският княз е васал на своя сюзерен – султан Абдул Хамид II.

България не е била призната за международноправен субект, не е можела да изпраща свои делегации на конференции и конгреси, нямала е право да обмитява стоките от Великите сили, българският съд не е можел да осъди поданик на Велика сила, извършил убийство на наша територия, и т.н.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK