Захариева: Ако не се разберем за Гоце Делчев, спираме да работим в комисията със Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Ако не се разберем за датата на честването на паметта на Гоце Делчев, няма да работим в съвместната комисия със Северна Македония, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева. По думите й България няма да направи компромис с датата и не е съгласна честванията да са на 7 октомври, както предлага Северна Македония.

„Поколения наред в Македония учат децата на откровени лъжи и фалшив национализъм, това няма как да бъде прието от наша страна“, каза Захариева и допълни, че когато в комисията се обсъждат дати и документи, България ги изпраща, а Македония връща становище по тях.

Цялата македонска история е създадена на основата на поделянето с България, но нека и историята, която е записана в учебниците, е коректна, допълни външният министър.

„Вчера пред комисията настояхме за фокус, а до края на годината – и за съществени резултати върху уточненията за Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание. Тези две неща са разковничето на нещата; разбира се, направихме и доклад за свършената работа – имаме успехи по темите за Цар Самуил, за Светите братя Кирил и Методий, за Св. Наум.

Но как да направиш компромис с истината за Гоце Делчев – разбира се, че няма да отстъпим! Аз и на пленарните разговори с комисията съм казвала, че ние не искаме нищо повече от истината. Няма как да правиш компромиси с истината – самият Гоце десетки пъти си е казвал какъв е – българин! Писал го е десетки пъти!“, допълни Захариева.

„Ние знаем историята им – цялото им разбиране за нация е създадено на основата на отделянето с България, и това, което е абсурдно, е датата за честването на паметта на Гоце Делчев – нека припомня, че македонският премиер Зоран Заев беше тук на 4 февруари, когато заедно с Бойко Борисов честваха паметта на Делчев“, съобщи още външният министър.

„Повечето българи не са и чували датата 7 октомври – това е датата на едно от най-големите предателства в българската история, извършени от БКП – когато след 1944 г. под натиска на Сталин и Тито да признаят македонците като българи; и въпросната 1946 г. на 7 октомври това се е случило – няма как да честваме тази дата“, допълни Захариева.

Благодарим, че българските избиратели ни дадоха шанс, осъзнаваме какво трябва да свършим. В момента се прави анализ, но една партия винаги трябва да се реновира – така Захариева отговори на въпроса дали ще има персонални промени в ГЕРБ и в състава на правителството.

За да се съгласи САЩ да ни продаде самолети, значи сделката е минала през Конгреса, и тук не става въпрос за пари, а за престиж, допълни Захариева.

Относно детето, което бе радикализирано от ИДИЛ в Пловдив, външният министър съобщи, че още докато е била правосъден министър, е бил подписан договор с доставчици на интернет услуги, които са дали съгласие да ограничават неподходящото съдържание в интернет.

„Това, че имаме успехи в Ирак и Сирия, не означава, че битката с тероризма е приключила. Факт, е че нямаме радикализирали се бойци, които да са отишли да се бият в Ирак, или изобщо да развиват дейност на територията на страната“, завърши министърът. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK