Мащабна информационна кампания се проведе в Сандански

Снимка: Община Сандански

Областният управител-Бисер Михайлов, даде старт на информационната кампания в област Благоевград, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС и 10-годишнината от членството на България в ЕС. Домакин на първото публично събитие беше Община Сандански.

Събитието е част от дейностите по реализацията на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. и протече в два панела: публично – информационен и културно – творчески.

Денят започна с младежки дебати на тема: „Европа на младите – възможности и предизвикателства“, на които ученици от община Сандански, НПО, младежки организации и представители на община Сандански разискваха теми, свързани с членството на България в ЕС. Младите хора имаха възможността да споделят своето мнение и познания за ЕС, като дебатираха свободно по всички теми, които ги вълнуват.

Комуникационната инициатива продължи с кръгла маса на тема: „10 години България в Европейския съюз“, която бе открита от Бисер Михайлов. Под формата на мултимедийна презентация, той отчете накратко резултатите от 10-годишното членство на България в ЕС, приоритетите на Българското Председателство на Съвета на ЕС и ключовите послания в програмата на България.

„Като председателстваща Съвета на ЕС страна, България ще бъде важен фактор в преговорния процес в рамките на Европейския съюз, ще има не само представителни функции, но и сериозен потенциал за влияние върху определянето на дневния ред на Съвета, върху развитието на дискусиите, постигането на консенсус и изработването на решение по всеки отделен въпрос“, сподели в изказването си Михайлов.

За бъдещото председателство на Съвета на ЕС говори и Васка Шушнева – гл. експерт Дирекция „Координация по въпросите на ЕС“ при Министерски съвет като сподели личния си опит от работата си с европейските институции. На всички присъстващи бяха раздадени информационни материали, предоставени от Министерски съвет, за Българското председателство на Съвета на ЕС (01.01.2018 г. – 30.06.2018 г.)

От своя страна – домакините от община Сандански представиха накратко резултатите на общината и града, постигнати в резултат на 10 – те години членство на България в ЕС като показаха проектите, реализирани с европейските средства за периода. Кметът - Кирил Котев, подчерта значимостта им и добави, че те са от изключителна важност за развитието на общината.

Публичното събитие завърши с културно творческа програма в неповторимата атмосфера на Епископска базилика. Всички официални гости имаха възможността да се насладят на красотата в цветове, форми и звук на изпълнението на жените от Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ при НЧ „Отец Паисий“-Сандански, и изложбата – „Посланици в Европа“ на местните творци Иван Гаврилов, Владимир Герасимов, Иван Гоцев, Стоян Божкилов, Георги Ашиков.

Магията на класическата музика, поднесена от Китаро-мандолинен оркестър "Стефан Борилов" – Сандански, бе виртуозен завършек на деня, посветен на 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото Българско председателства на Съвета на Европейския съюз, през 2018 г. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK