Кметът Икономов пое малък юнак в ръцете си на Бабинден в Добринище

Снимки: Община Банско

Една дата от календара на годината през този месец, отредена за почит към възрастните жени, които помагали на младите при раждането на рожбите – „бабували”. Бабата е бдяла над родилката и се грижела за спасението на майката и детето. С билки и баяния тя ги пазела от зли духове, и била „добрата орисница”.

Тази година дамите от град Добринище, с много желание и плам възродиха народните обреди и обичаи, свързани с Бабинден. В присъствието на кмета на общината Георги Икономов, и кмета на града – Китан Галчев, те пресъздадоха традициите, свързани с 40-я ден от раждането на рожбата, когато над главата на майката и нейното дете, се разчупва обреден хляб за здраве. На този ден ролята на „бабата” е най-значима, а младата невеста умива ръцете й в знак на почит, и я дарява с кърпа.

„На този ден отдаваме почит на новия живот и на всички, които с топлата си грижа са му помогнали – бабите, акушерките и висококвалифицираните лекари. Поклон пред вас! Благодарим ви от сърце! На Вас майки, честит Празник! Нека животът ни бъде озарен от повече детски усмивки, нека срещаме щастливи майки и бащи, за да има град Добринище своя утрешен ден!”, заяви Икономов по време на празненството.

Кръшни хора бяха финалната точка на веселите чествания, а дамите в спа курорта дадоха заявка традициите да се съхраняват и демонстрират всяка година на Деня на родилната помощ.

 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK