Днес е Световният ден на радиото! Да поговорим за история...

Снимка: Mp3Party

13. февруари е обявен за Световен ден на радиото по предложение на ЮНЕСКО и с одобрението на Генералната асамблея на ООН.

Работата в радиото е като магия и един постоянен водовъртеж, казват известни радиоводещи.

Ето и няколко любопитни факта за радиото и неговата история, които надали слушателите знаят, въпреки че всеки ден на път за работа, повреме на работа или в свободното си време слушат радио.

Радиото е медията, която най-бързо се развива и налага още при възникването си. Първата радиостанция е открита в САЩ през 1920 г., а три години по-късно съществуват над 700 радиостанции на територията на Щатите. Причината радиото да се наложи така масово е ниската грамотност или като цяло липсата на такава. По-лесно е да слушаш, отколкото да четеш!

Американското радио е "създател" на радиопиесите, които след това са въведени в телевизията. Радиопиесите били толкова интересни за слушателите, че семейството сядало вечер и слушало радио. Доказано е, че слушането и четенето развиват много повече въображението от гледането на телевизия!

Радиото в САЩ въвежда джаза и рока като тип музика. Европейското радио било далеч по-консервативно и се опитва да наложи на слушателите си операта.

Регионалните радиостанции възникват не къде да е, а именно в Съветския съюз. Причината е огромната територия на необятната Русия, където една станция определено не може да предаде целия поток от информация в цялата страна.

Американското радио е популярно и с „Война на световете“ от Хърбърт Уелс. Това е авторът на поредицата разкази за марсианци, нападащи земята. Една спокойна вечер, докато американските домакини приготвят вечеря, а децата си играят, по радиото се чува предупреждение, че ще бъде прочетен откъс от „Война на световете“. Това предупреждение не бива забелязано от слушателите, защото те просто слушали радио (казва се, че радиото е съпътстваща медия, докато вършим нещо друго). Започва четенето на откъса: „Ето, идват марсианците, корабът им се разби на улицата! О, господи, всичко гори….“, възкликва радиоводещият. До края на предаването в САЩ са регистрирани множество случаи на масова истерия, хора, приети в болниците с повишено кръвно налягане и инфаркти дори.

Радиото е първата медия, която подлага публиката на манипулация. Това доскоро важеше и в България с фразата „Чух го по радиото!“, което означаваше, че чутото е абсолютна истина.

Радиото е най-бързо развиващата се медия преди възникването на интернета и сайтовете. Радиото предава на живо от мястото на събитието, докато вестниците трябва да излязат от печат, а телевизията има опредени часове на информационни емисии.

Първото частно радио в България е „FM+”, възникнало през 1992 г.

Има и още много интересни факти, нека в духа на празника кажем: Нека бъде светлина! Нека бъде радио!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK