Вълчев: 10-15 учители и ученици на ден ще дават положителни проби за COVID-19

Снимка: Infomreja.bg

Ученик от Стара Загора е с коронавирус

Между 10 и 15 учители и ученици на ден ще дават положителни проби за COVID-19. Прогнозата направи образователният министър Красимир Вълчев.

От ведомството започват проверка в столичното 55-то училище. „Не мога да виня ръководството, отговорността на никоя институция не може да замести личната отговорност. Ние ще проверим случая, но най-важна е личната отговорност на всеки един учител и на родителите за техните деца”, каза Вълчев.

„Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат учители и ученици”, допълни той.

„Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици. Тези от първите дни, няма как да са се заразили в училище, направили са го в друга среда”, посочи още министърът.

Днес стана ясно, че ученик в 11. клас от езиковата гимназия „Ромен Ролан” в Стара Загора е дал положителна проба за COVID-19. Момчето си е направило PCR тест заради предстоящо пътуване в чужбина. Няма симптоми, поставено е под домашна карантина.

„Разбрахме за случая вчера, малко преди да приключи учебното време на втората смяна. Момчето си е направило тест сутринта в същия ден. Веднага, след като е станал ясен резултатът, си тръгна”, обясни директорът на училището Теодора Николова.

„39 контактни ученици ще бъдат поставени под карантина днес. От РЗИ ни увериха, че не се налага карантиниране на учители. При нас се спазват абсолютно всички противоепидемични мерки. Учителите са с предпазни маски и шлемове, спазва се и дистанция”, посочи още Теодора Николова.

По думите на директорката на гимназията незабавно е направена пълна дезинфекция на училището. Здравословното състояние на заразения е добро. Той се лекува в домашни условия.

„Важното е да запазим психическа устойчивост. Подчертавам колко е важна стиковката между институциите”, посочи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова./ Нова телевизия 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK