ДЛС "Дикчан" връща на Алил Доспатлиев от Сатовча задържания ЗИЛ, натоварен с крадена дървесина

ДЛС "Дикчан" - с. Сатовча, снимка: Infomreja.bg

Районният съд в Гоце Делчев определи ДЛС "Дикчан" да върне на Алил Алиев Доспатлиев от Сатовча прибрания му на отговорно пазене товарен автомобил "ЗИЛ" с наказателно постановление № 31 от 27 януари тази година, издадено от шефа на Регионалната дирекция по горите в Благоевград. 

Според постановлението на Доспатлиев е било наложено наказание "глоба" в размер на 800 лева, като са му били отнети в полза на държавата вещите, предмет на нарушението - товарен автомобил "ЗИЛ" с регистрационен номер РК 4942 ВМ и 10 куб. м широколистни дърва за огрев от бук.

Извършеното нарушение е по член 213, ал. 1 от Закона за горите. Определението на съда в Гоце Делчев е да върне камиона на Алил Доспатлиев до приключване на производството, тъй като с въпросния товарен автомобил мъжът от Сатовча е извършвал услуги на гражани и така заработвал средства, за да издържа себе си и семейството си.

Определението може да бъде обжалвано пред Административен съд - Благоевград в 7-дневен срок. Магистратите са били сезирани от Алил Доспатлиев с искане да му бъде върнат за отговорно пазене процесния товарен автомобил "ЗИЛ".

Според материалите по делото е станало ясно, че камионът е бил предаден за отговорно пазене на касиер домакина на ДЛС "Дикчан" - Сатовча на 8 ноември 2015 г. с разписка. Установено е, че липсва протокол за изземване на автомобила като веществено доказателство, изготвен по предвидения в закона ред.

Любопитство буди нотариално завереният договор за покупко-продажба на въпросния автомобил, който в МВР е регистриран на името на лице от Пловдив, а за негов собственик документацията сочи Алил Доспатлиев от Сатовча. В жалбата си Доспатлиев е изложил мотиви, че отнемането на товарния автомобил с наказателното постановление е незаконосъобразно, доколкото стойността на транспортираните с камиона дърва за огрев не съответства на стойността на отнетия автомобил.

От събраните доказателства е установено също, че Доспатлиев именно с този "ЗИЛ" упражнява трудова дейност, извършвайки услуги на жители на Сатовча. Съдът е възприел за меродавно, че връщането на задържания в ДЛС "Дикчан" камион на 8 ноември 2015 г. е лишило Доспатлиев от възможността му да упражнява трудова дейност, на базата на което е постановено и определението на съда.

Така въпросният "ЗИЛ" ще бъде върнат на Доспатлиев до приключване на делото срещу него за незаконен добив и превоз на дърва за огрев. 

В съдебното определение е записано, че предаването на автомобила за отговорно пазене на неговия собственик, в случая Алил Доспатлиев, означава, че същият носи отговорност за автомобила до приключване на производството срещу него. 

 

КОМЕНТАРИ

Vik23:25 - 14.08.2016
Info zashto ne pisahte za noviq shhef na vik Satovcha
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK