„Джумайчетата” с нова награда

снимка: читалище „Никола Вапцаров” - Благоевград

Детската фолклорна формация „Джумайчета” към Народно читалище „Н.Вапцаров - 1866” - Благоевград грабна първа награда на „Струма пее”. Седмият поред фолклорен фестивал се проведе в Невестино и събра стотици певци, танцьори и разказвачи.

Участниците се състезаваха в различни възрастови категории и в диапазона на най-малките участници благоевградският състав стана безспорен фаворит. „Джумайчетата”, които за първи път участват на „Струма пее” и по регламент трябваше да изпълнят две песни, се представиха с хумористичната „Сънувала баба, че се е сгодила” и „Изгряла е месечинка”.

Ръководителят на детския състав Иван Кацарски сподели, че получените награди под формата на грамота и плакет, са едни от най-ценните за него, тъй като конкуренцията на фестивала е била изключително силна.

Фестивалът се провежда в Невестино от 2006 г. насам. “Струма пее” има за цел запазване, обогатяване и популяризиране на народно-песенното, инструменталното и танцовото изкуство, както и да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество.

На брега на реката , край забележителния Кадин мост, в продължение на два дни изпълнителите на автентични народни песни, танци и обреди, инструменталисти и разказвачи от всички възрасти изпълват сърцата на присъстващите с умиление и гордост от съхраненото духовно богатство.

Самобитността и спецификата на този празник на народното изкуство не е единствено в неговата автентичност, но и в представянето на две от най-оригиналните фолклорни области , обхващащи Шопския и Пиринския край и по-точно в тяхното уникално съчетаване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK