Художничката Елица Тодорова се окичи с наградата на Майстора в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

За осма поредна година връчват Националната награда за живопис

Художничка Елица Тодорова е тазгодишният носител на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора". Тя беше сред петимата номинирани, сред които художниците Веселин Дачев, Димитър Петров, Йордан Кисьов и Румен Жеков. Тодорова получи признанието си именно на 1-ви февруари, когато е и рожденият ден на великия ни художник Владимир Димитров – Майстора. Тодорова не скри, че е изключително развълнувана от признанието и благодари на всички за подкрепата и уважението.

Елица Тодорова е родена в село Бряговица, община Стражица, област Велико Търново. Средно образование завършва в София - 5-та девическа гимназия. От 1949 до 1954 учи в Художествената академия - София(ВИИИ „Николай Павлович", специалност „Живопис“ в класа на проф. Дечко Узунов.

От 1956 г. живее и твори в Кюстендил. Член е на СБХ от 1963 г. От 1965 до 1989 г. е творчески секретар на Окръжната група на СБХ-Кюстендил. Междувременно работи като художник в ОП „Кинефикация" (1957 – 1965 и 1967-1969), СП „Комунални услуги" (1965), ДИП „Марек" (1966-167). Участва във всички окръжни изложби от 1957 г. до сега (2017), във всички изложби на кюстендилски художници, гостуващи в София, Пловдив, Хасково и др.

Има участие в редица национални изложби на СБХ в София, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Смолян, Сливен, Враца. Участва също в регионални изложби - в Пловдив-на южнобългарските художници, във всички регионални изложби "Струма" - Кюстендил, Перник и Благоевград от 1977 г. до сега(2017). Нейни творби са включвани в международни изложби на СБХ в Полша, Унгария, Австрия, Холандия, СССР, Турция. Има участие в групови изложби в Кюстендил, Дупница, Брянск, Лимасол.

Художничката има редица самостоятелни изложби в Кюстендил (1975,1986, 1999), в София-галерия "Арт-36"(1992), галерия СБХ(1999), галерия "Аргос"(2009), САЩ(1987), Германия (1990). Участник е в няколко пленера "Св. Лука" и "Следовници на Майстора" в Кюстендил, в Рударци, Лом, Разград, Копривщица, Охрид, Кавадарци, Йоаким Осоговски, Куманово, Македонски брод, Власина, Чехановец, Пила(Полша), Дебрецени(Унгария).

След официалната церемонията в Художествената галерия в Кюстендил бе открита изложба и на Захари Каменов, носител на Националната награда за живопис за миналата година.

Наградата на Майстора съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната. Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници.

Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина. От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану и Захари Каменов. От началото на XX век до днес Кюстендилската изобразителна школа наброява близо 200 автори, чието изкуство е близко по дух и с обща идейно-пластична насоченост.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK