Джон Кери: България има нужда от енергийна независимост и съдебна реформа

снимки: Правителствена пресслужба

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София, за да препотвърди американската подкрепа за страната и да призове за разнообразяване на енергийните доставки на България, която е силно зависима от руския газ, пише "Капитал".

Най-често използваните от него думи в съвместната му пресконференция с премиера Бойко Борисов бяха именно "подкрепа" и "диверсификация".

Кери е на еднодневно официално посещение у нас по покана на външния министър Даниел Митов. Преди срещата с Борисов той разговаря с президента Росен Плевнелиев, след което се срещна и с Митов.

"Всеки българин трябва да знае, че Америка е напълно ангажирана със сигурността и просперитета на страната, както и със здравето и силата на демократичните й институции", заяви Кери. Той посочи, че България е надежден съюзник в НАТО, затова е много важно сега САЩ да се покажат като добри партньори, когато пред страната предстоят трудни решения.

По отношение на енергийната сигурност Кери подчерта, че е много важно да се постигне диверсифициране на източниците: "САЩ се ангажират да подкрепят България в този процес и обсъдихме специфични мерки, които да бъдат приети, за да можем заедно да продължим в тази насока. Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга за енергийните доставки", коментира Кери.

Той обяви, че ще бъде изпратен енергиен експерт, който да работи с министерството на енергетиката, както и че се създава работна група в областта на енергийната сигурност. "Знаем, че българите са притеснени от това какво ще стане след спирането на "Южен поток". Затова сме абсолютно ангажирани да помогнем на правителството да постигне правилните решения и да насочи страната в правилната посока с подкрепата на Европа, САЩ и на западни компании", каза Кери.

На въпрос дали Русия ще реши да предприеме мерки на отмъщение, държавният секретар на САЩ заяви, че се надява Москва да вземе различни решения от тези, които е демонстрирала до момента. Но още веднъж гарантира американската подкрепа за София във време на икономически предизвикателства и такива, свързани със сигурността.

"България трябва да засили усилията си в областта на върховенството на закона и да пресече процесите на корупция. Нито един регион и нито една страна не е предпазена от корупцията. Но в България не става въпрос само за укрепване на демокрацията, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции. Затова Вашингтон напълно подкрепя плановете на страната за реформиране на съдебната система", заяви Кери.

Той допълни, че възможностите за американски инвестиции са големи. Но ключът към тях е да има прозрачност на управлението, реформа на съдебната система и върховенство на закона. "Колкото по-бързо се случи това и се създаде подходящ климат, толкова по-бързо ще се създадат възможности за инвестиции", каза държавният секретар на САЩ.

Той посочи, че е впечатлен от програмата на Борисов и Плевнелиев: "Виждаме един екип, който е решен да се постигне напредък. Съзнаваме, че пред премиера има много тежки въпроси и го поздравяваме за трудните решения, които предстои да вземе", коментира Кери.

По въпроса за шистовия газ Борисов подчерта, че позицията на страната е непроменена. "Ние многократно сме заявявали, че има мораториум до момента, когато се намери технология, която 100% да дава гаранции за екологията, тъй като тези находища са в най-плодородната част на България.

"Що се отнася до строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на американската "Уестингхаус" Борисов заяви: "Има работна група и много ясно съм поискал помощ от "Уестингхаус" да бъде инвеститор в този проект. Именно тази работна група ще продължи, включвайки и от тяхната "Ексимбанк", която е банката на техния департамент, казано по-просто, медийно финансова икономическа схема, която да бъде такава, че да не ни задължава да минаваме дефицита или съответно да се дава гаранция, която би била за сметка на дълга. По тази тема ще се работи", каза Борисов. Той допълни: "Интерконекторът с Гърция ще бъде изграден с европейски пари. Запознах нашите партньори с идеята ни заедно с Европейската комисия за газов хъб на българо-турската граница".

Във връзка с възможностите за отпадане на визите Кери заяви: "САЩ приветстват идеята да имат безвизов режим. Това би било от взаимна полза. И ще продължим да работим по този въпрос в бъдеще. Но тази програма е много специфична и има строги критерии, които трябва да бъдат спазени. Изискването е отказаните визи да са под 3%, както и различни изисквания, свързани с електронните паспорти. За съжаление отказаните визи през 2014 г. за България са 15.2%."

Държавният секретар на САЩ допълни, че България и САЩ увеличават и задълбочават съвместните си военни учения и ще приложат план за оптимизирането на българските въоръжени сили, така че те да са съвместими с НАТО.

"Не мисля, че може да се говори за засилен интерес към България, а по-скоро за силно безпокойство за неефективността на изолацията на Владимир Путин. Затова всеки сигнал, че една или повече държави-членки на ЕС показват симпатии към руския президент се счита за достойна за интерес тема", обобщава пред "Капитал" засиления приток на западни държавни представители в София през последните дни Ерик Джоунс, директор на Болонския институт за изследване на политики към Университета "Джонс Хопкинс".

 

снимки: Правителствена пресслужба
снимки: Правителствена пресслужба
снимки: Правителствена пресслужба
снимки: Правителствена пресслужба

КОМЕНТАРИ

olga15:49 - 17.01.2015
drdi drin ta plqas sega shte ni zakovat da kupuvame gaz ot rqazaniqa kur na cena kakvato kajat a nie da duhame supata
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK