Личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв., предвидени за медиците на първа линия в борбата с COVID-19. Това обяви в студиото на БиТиВи д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. Обявените пари дори не фигурират в допълнителните фактури, които е трябвала джипитата да отчетат към Здравната каса за ноември месец. В момента се отчита именно този месец.

"Това са суми, които трябва да се получат от общопрактикуващите лекари още от 1 ноември", подчерта Брънзалов. Отговорът на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева е бил, че ще има заседание на Надзорния съвет на касата, където "тези неща евентуално ще бъдат решени, но не е ясно кога ще бъдат получени сумите".

Брънзалов знае, че има заделени суми само за ноември и декември и попита: "От 1 януари какво ще правим?"

Няма ги и сумите, които трябва да получим за противогрипните ваксини, които сме сложили, както и разликата в таксите на пенсионерите, обясни още той.

Той посочи, че има заделени 600 млн. лв., т. нар. "буфер", за борба с епидемията и личните лекари ще се опитат да постигнат по-добри условия за труд. "До момента нашата система се справя с бюджета на НЗОК, който е гласуван в края на 2019 г. за неепидемична обстановка, в системата не са влизали свежи пари", обясни д-р Брънзалов.

Затова и Управителният съвет на БЛС е написал отворено писмо до премиера Бойко Борисов за среща, на която да се изяснят тези процеси.

Оценката на Брънзалов е, че задачата за електронните направления не е изпълнена на 100%. В частта "Издаване" почти няма трудности, но за съжаление обратната връзка от лабораториите все още не е осъществена. Личните лекари все още не получават автоматично резултати. "Дано до края на годината да стане факт", отбеляза д-р Брънзалов.

Личните лекари, които желаят, ще бъдат ваксинирани по най-бързия начин, посочи още той. Според Брънзалов ваксинацията на населението ще е предизвикателство пред личните лекари като организация, все още има твърде много неизвестни, но лекарят увери, че ще бъдат положени всички усилия.

Николай Брънзалов заяви, че лично той ще се ваксинира в първия възможен момент. /БТВ/