108 години свобода отбелязаха в Благоевград (СНИМКИ + ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Тържествено бе открита и сесията на Общинския съвет

На днешния ден - преди 108 години, Горна Джумая и Пиринска Македония се присъединяват към България.

Ден, в който с гордост, си спомняме за силата, волята и смелостта на българския народ.

Благоевград почита героите си и предава заветите им.

Днес – 5-и октомври, честванията на Празника на Благоевград започнаха с откриване на паметна плоча на генерал Спас Георгиев в двора на църквата „Въведение Богородично“.

На площад „ Македония“ бе извършен традиционният и тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, с участието на военно формирование 26 400 представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Тържествен молебен за здраве и благоденствие на българския народ отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Последва ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев и паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България“.

Пред погледа на революционера Гоце Делчев се поклониха кметът на общината, председателя на Общинския съвет, областният управител, представители на всички политически партии в града, обществени и културни дейци, граждани. Сред официалните гости бе и кметът на Сандански – Атанас Стоянов, чийто град също чества свободата си.

Тържествено бе открита и сесията на Общинския съвет с пламенни думи от председателя Андон Тодоров. Поздрав към всички благоевгардчани поднесе и кметът Румен Томов.

И двамата говориха за обединението и силата на единния народ, за славната история и важността на свободата.

На сесията като почетни граждани на града плакети получиха Лазар Причкапов, Костадин Паскалев, д-р Николай Янакиев и Атанас Камбитов, който по-рано през деня поднесе венци от името на ПП „Републиканци за България“.

Кметът Причкапов поздрави всички свои съграждани за Празника на града и призова изграденото да се пази и развива. Той припомни, че Благоевград е създаден с много труд, сила и любов, за да остане такъв и днес.

ОбС-Благоевград удостои посмъртно със званието “Почетен гражданин” на Благоевград доц. Ат. Дафинов. Отличието бе връчено на брат му Георги Кехайов.
 
Връчени бяха и стипендиите „5 октомври”, които се присъждат на деца с изявени дарби и отличия от различни национални олимпиади и състезания. Тя се дава в продължение на 12 месеца и е на стойност 100 лв. месечно.
 
Стипендия получиха: Денислав Койков, ученик в СУ „Св. Климент Охридски” – Благоевград, Владислав Цветков, ученик в Професионална гимназия по икономика – Благоевград, Стефани Василева, ученичка в Национална хуманитарна гимназия и Калина Захариева, също ученичка в Национална хуманитарна гимназия, Николай Ангелов, ученик в ОУ „Христо Ботев”, Димитър Лазаров, ученик в Професионална математическа гимназия, Антонио Георгиев, ученик в Професионална математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов”, Александра Механджийска, ученичка в Национална хуманитарна гимназия – Благоевград, Петя Стойчева, ученичка в 5 СУ „Георги Измирлиев” – Благоевград, Боян Георгиев, ученик в 5 СУ „Георги Измирлиев” – Благоевград.

Музикални и танцови изпълнения зарадваха присъстващите в зала „22-ри септември“.

Програмата за честванията на Празника на Благоевград започна още в началото на октомври с различни прояви, а кулминацията ще бъде довечера с пристигането на президента Румен Радев, както с концерт и светлинно шоу.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK