Джамбазки: Докато гърците харчат евросубдиите с вино и пържоли на границата, ние търпим щети за милиони евро

Ангел Джамбазки и Георги Васев, снимка: Infomreja.bg

Щетите за българската икономика от блокадата на границата са за милиони евро и докато ние трупаме загуби, гръцките фермери харчат евросубсидиите си на трапези с вино и пържоли до тракторите. Това заяви на пресконференция в Благоевград евродепутатът и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

"Тази наглост започва да минава всякакви граници. По сметки на БСК, щетите от гръцките протести през 2009 г. са за 30 млн. евро, през 2010 г. - по 10 млн. евро на ден. Българският бизнес е притиснат и изправен пред фалит, без да има каквато и да е вина. Шивашки цехове в цяла Югозападна България са спрели работа, защото камионите със суровината са блокирани на границата", коментира той.

Според него вината е изцяло на гръцкото правителство, което скандално нарушава международни договори, включително и този с ЕС за свободно придвижване на стоки, капитали и хора през държавните граници.

"Правителството на Ципрас е задължено да прекрати незаконната блокада на пунктовете. Това, че не го прави, означава, че бяга от отговорност и от вътрешно-политически разправии. Уважавам правото на протест на гръцките граждани, но не той да е за сметка на нашите сънародници. Няма държава, която да не може да прекрати един бунт, ако пожелае", допълни евродепутатът.

Преди дни той изпрати писмени въпроси до Европейската комисия за наказателни мерки спрямо гръцката държава и за компенсациите, които трябва да бъдат изплатени на българските предприемачи.

От ВМРО настояват българското правителство в лицето на премиера и външния министър да поискат спешно свикване на Съвета на Европейския съюз за стартиране на наказателна процедура и изплащане на обезщетения за загубите на бългаските превозвачи и туристическите агенции.

"Не се наемам с прогноза докога ще продължат протестите, но трябва да се спре дългогодишната заблуда в гръцкото общество, че хората имат право на огромни заплати и пенсии, куп социални придобивки, компенсации, късо работно време и какво ли още не. Факт е, че Гърция като държава не може да си го позволи. Най-вероятно Ципрас ще удължава тази агония непрекъснато в стремежа да запази и без това сриналия се рейтинг на правителството", каза още Джамбазки.

"Туристическият бранш също търпи големи загуби. Отказват се резервации. Има страх в туристите, които искат да почиват в България, че ще бъде възпрепятствано преминаването им през границите", категоричен е лидерът на ВМРО в Благоевград Георги Васев.

Според народния представител от Патриотичния фронт Атанас Стоянов българският премиер и външният ни министър трябва "да тропнат по масата", а не да чакат решение от Европейския парламент.

"За пореден път виждаме, че изпълнителната власт и държавните институции не могат да реагират адекватно по време на кризи. Падне малко сняг - проблем, падне обилен дъжд - проблем. Има блокада - проблем. Плъзгаме се популистки по проблема, водим телефонни разговори и чакаме Брюксел", бе по-краен в изказването си депутатът.

По негови данни между 10 и 20 милиона евро са преките загуби за бизнеса само в Югозападния регион.

"Ако бяхме нормална държава, досега щеше да има и оставки. Не става с добросъседство при положение, че само ние сме добрите. Трябва да подходим по-отговорно и да вземем радикални мерки", смята той.

След срещата с медиите евродепутатът Ангел Джамбазки и народният представител Атанас Стоянов заминаха за ГКПП „Кулата", за да се срещнат с българските шофьори, блокирани на границата.

 

Ангел Джамбазки, снимка: Infomreja.bg
Атанас Стоянов, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

qwe19:27 - 15.02.2016
Край на ДПС !!! Успех на ДОСТ!!!
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK