Европейски шампион по таекуон-до хвана богоявленския кръст в Благоевград (СНИМКИ И ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Европейски шампион по таекуон-до е тазгодишният късметлия, който извади богоявленския кръст от Благоевградска Бистрица.

22-годишният Илиан Томанов участва в ритуала за първи път. В надпреварата за светинята, хвърлена от архимандрит Епифаний - игумен на Роженския манастир, се включиха 50-ина смелчаци.

"Пожелавам на всички много здраве, щастие и късмет! По-успешна да е 2018 година и нека бъдем по-добри!", сподели младежът, който минути след като излезе от водата бе наобиколен от десетки благоевградчани, непърпеливи да целунат кръста. 

Илиан Томанов е носител на престижното отличие „Таекуондист на годината“ за 2014 г. Състезателят на клуб "Фолкън" спечели Европейската титла още на  дебюта си при мъжете на първенството на Стария континент в Минск, Беларус.

За трета година младежи от „Плаж махала“, облечени в носии, придадоха автентичност на празника и се хванаха на така нареченото „Ледено хоро“. За да спазят традицията, към тях се присъединиха и останалите участници.

Поверието гласи, че който извади богоявленския кръст, ще бъде здрав и късметлия през цялата година.

Отбелязването на Йордановден започна в 7:30 часа с велик богоявленски водосвет в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград, по време на който бе осветен и кръстът.  

Веднага след ритуала в Благоевградска Бистрица на площад „Македония“ бе отслужен водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400.

От 11:15 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев на пл. „Народни будители” бяха положени цветя по случай 170 години от рождението на българския поет и революционер.

ВИДЕО

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK