Над 1400 са празнуващите имен ден в община Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Отбелязваме Еньовден

1408 са празнуващите имен ден жители на община Кюстендил днес, когато отбелязваме рождението на Св Йоан Кръстител /Еньовден/. Най-голям е броят на дамите, които носят името Биляна – 180, следвани от мъжете - Денис, 190, показва справка на общинската администрация.

През днешния ден празнуват още Енчо, Еньо, Йоана, Яна, Янаки, Яне, Билян, Денка и др.  

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Вярва се, че на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види – ще има пари и от здраве няма да се отърве.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK