Светия кръст дариха миряните в Кресна на своя храм за неговата 80-годишнина

Снимки: Община Кресна

Храмът отбеляза 80-годишния си юбилей

80-годишният юбилей на храм-паметник и костница "Св. Иван Рилски" в Кресна стана повод миряните да почетат с дар своя духовен пристан и неговия пастир, отец Георги.

Ето какво каза кметът на община Кресна, Николай Георгиев, при тържественото връчване на светия, честен кръст:

"Ваше Високоблагоговейнство,

Кое е най-достойното да дарим ние, обикновените миряни, че да прославим и почетем по достойнство светлия юбилей на нашия обичан храм? Кое съхрани и запази от века човеколюбието на нашия Господ Бог и ни свърза във вечен завет? Без какво не може нито Светото Кръщение, нито Миропомазването, нито Божествената Евхаристия и изобщо, без какво не може нито едно от светите тайнства?

Да, ние избрахме за дарим за празника на нашия храм най-светия символ на нашата вяра - Честния кръст, защото: "Кръстът е пазител на цялата вселена, Кръстът е красота на Църквата, Кръстът е сила на царете, Кръстът е опора на верните, Кръстът е слава на ангелите и язва за демоните."

И нека дареното днес да пребъде в този храм за благото на нашата общност, а кръстната му сила да ни избавя от всяко зло със силата и славата на Отца и Сина и Светия Дух и сега и винаги и во веки веков!“

Изграждането на храма започва през 1939 г., а неговото освещаване се извършва на 1 ноември 1941 г.

През 2012 г. Националният инициативен комитет за честването на 100 години от Балканските войни отпуска средства за възстановяване на девет войнишки паметници на територията на област Благоевград, включително и на църквата в Кресна. Пет години по-късно за храма бяха отпуснати и средства от Министерски съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK